Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
445
Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks je glavna karakteristika namirnica, , , koja ih definiše kao štetne ili korisne. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom se definiše kao korisna, jer je zdrava za metabolizam, sporo se vari i dugo stvara osećaj sitosti.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom se često nazivaju brzim ugljenim hidratima, remete metabolizam i često dovode do dijabetesa, gojaznosti i niza bolesti. Informacije o suštini glikemijskog indeksa i namirnicama koje su klasifikovane prema ovom kriterijumu pomažu u odabiru pravog menija.

Suština glikemijskog indeksa

Mera sposobnosti ugljenih hidrata u hrani da se pretvore u glukozu naziva se glikemijski indeks. Apsorpcija glukoze zahteva insulin. Ako proizvodnja insulina nije na nivou, šećer se nakuplja u krvi i izaziva zdravstvene probleme.

Glikemijski indeks varira od osobe do osobe u različito doba dana i predstavlja brzinu kojom raste šećer u krvi. Stoga, sa bilo kojom nutritivnom ishranom, količina ugljenih hidrata mora biti predviđena. Porast šećera zbog loše ishrane dovodi do viška kilograma i zavisnosti od šećera.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Visok glikemijski indeks

Kao takve su definisane namirnice, koje sadrže jednostavne ugljene hidrate sa lakom i brzom apsorpcijom. U njima kalorije brzo prelaze u krv kao glukoza, a telo dobija više energije nego što mu je potrebno. Ona nije potrebna i ide u depoe masti.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom sama po sebi nije toliko štetna, kao njeno preterano konzumiranje. Neposredno nakon treninga, sportistima su potrebni ugljeni hidrati i mogu ih uzimati, ali ne i osobe sa načinom života punom sedenja.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom imaju svoje prednosti i one se izražavaju u:

- Brzom obnavljanju rezerve glikogena u telu;

- Lakom varenju i apsorbuji;

- Slatkom su ukusu;

Međutim, ove namirnice takođe nose rizike za zdravlje.

- Dovode do brojnih bolesti ako se kombinuju sa pasivnim načinom života;

- Telo ne može da iskoristi višak kalorija iz fruktoze i skladišti ih kao masne naslage.

Namirnice sa najvišim glikemijskim indeksom

Visok glikemijski indeks u namirnicama

Među najštetnijim namirnicama zbog visokog glikemijskog indeksa su beli hleb, krofne, krompir, špagete od pirinča, konzervirano voće, pirinač, med, kukuruzni kolači, slatkiši, bundeva, lubenica, dinja, sirova šargarepa, zaslađeni gazirani napici, mlečna čokolada, šećer, griz, beli pirinač.

Neophodno je ograničiti konzumaciju ove vrste namirnica kako biste uživali u njihovim korisnim svojstvima i izbegli štetu koju one nanose.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest