bonapeti.rs»Saveti»Da li je sojin protein koristan za vas?

Da li je sojin protein koristan za vas?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6618412
Da li je sojin protein koristan za vas?

Sojin protein se pravi od zrna soje koja su odmašćena i kojima je uklonjena ljuska. Ova zrnase zatim pretvaraju u tri vrste visokoproteinskih proizvoda, i to - sojin izolat, sojin koncentrat i soja u prahu.

Protein koji je napravljen od soje ima visok sadržaj proteina, oko 90%. U ovom savetu ćemo saznati da li je sojin protein koristan ili ne. Prvo, da vidimo da li je sojin protein koristan za muškarce:

Da li je sojin protein koristan za muškarce?

Postoje teorije da izoflavoni soje, koji su fitoestrogeni, mogu ometati sintezu testosterona i značajno povećati nivoe estrogena.

Ili, ukratko rečeno – mogu da učine muškarca malo ženstvenijim, da tako kažemo. Iz tog razloga, većina muškaraca izbegava konzumaciju soje.

Da li sojini proteini pomažu u povećanju estrogena?

Kao što smo već rekli, izoflavoni soje su fitoestrogeni - ovi sastojci mogu u velikoj meri pomoći ženama koje imaju hormonski disbalans ili kada uđu u menopauzu.

Uprkos ovoj činjenici, prema istraživanjima na sojinim proteinima, sojini izoflavoni nemaju dovoljnu količinu estrogene aktivnosti kod žena.

Soja je jedan od najbogatijih izvora biljnih estrogena i može se naći u mnogim dodacima ishrani pored proteina.

Mitovi o soji

Postoji i nekoliko mitova o soji, a evo ih:

Soja može izazvati rak dojke - ovaj mit je povezan sa sojom i izoflavonima u njoj. Ovaj mit je lažan, jer prema studiji, soja može smanjiti pojavu drugog raka dojke ako ste nekada patili od ove bolesti;

Neki ljudi brinu da konzumacija soje može ometati normalno funkcionisanje štitaste žlezde. Postoji studija koja kaže da žene koje konzumiraju više soje imaju više lučenja tiroidnog hormona, a to može značiti da je štitna žlezda značajno smanjila svoj rad.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji