Bonapeti.rs»Članci»Hormoni»Fitoestrogeni

Fitoestrogeni

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Rak dojke

Kada je reč o hormonima, većini ljudi odmah padnu na pamet polni hormoni. Testosteron i estrogen imaju važne funkcije koje nisu povezane samo sa polnom energijom, već i sa održanjem celokupnog zdravlja.

Kada stupi u određene godine, organizam žene doživljava promene koje su povezane sa smanjenjem količina ovih hormona. Zato je neophodna određena alternativa, kako bi te nedostatke nadoknadila.

U nekim slučajevima, prirodni preparati su bolje rešenje od sintetičkih lekova. Ta alternativa podrazumeva fitoestrogene ili tzv. izoflavonoide.

Estrogen u ženskom organizmu je zadužen za ravnotežu istog. U velikim količinama može izazvati razdražljivost ili nalete nežnosti, koji se dovode u vezu sa predmenstrualnim sindromom.

Nedostatak estrogena može uticati i na toplotne talase i gubitak koštane mase za vreme menopauze. Fitoestrogeni imaju tu sposobnost da povežu receptore estrogena u ćelijama tela.

Proizvodi od soje

Funkcije estrogena

Fitoestrogeni su materije biljnog porekla, koje su analogne ženskim polnim hormonima. Kada stupe u ženski organizam, oni regulišu sintezu i kompenzuju nedostatak estrogena do nivoa do kog je potrebno da se održava zdravlje žene i njen spoljašnji izgled. Fitoestrogeni nemaju hranljivu vrednost, jer njihov nedostatak ne vodi ni do kakvog deficita u organizmu.

Uopšteno rečeno, fitoestrogeni su heterogena grupa raznih jedinjenja - flavonola, katehina, flavonoida, flavona i antocianida. Sa medicinskog gledišta, važne su dve osnovne vrste - lignani i izoflavoni.

Lignani - imaju antioksidantno dejstvo, regulišu balans hormona i povećavaju proizvodnju hormona.

Veoma pozitivno deluju na telo žene tokom menopauze. isok nivo lignana se dovodi u vezu sa smanjenjem rizika od raka debelog creva.

Pasulj

Izoflavoni - to su materije koje ojačavaju imuni sistem. Među biljnim estrogenima, ova vrsta ima najjače dejstvo. Izoflavoni smanjuju probleme za vreme menopauze /najčešće talase vrućine/ i štite od raka. Njihovo antioksidantno dejstvo se povećava u kombinaciji sa vitaminom C.

Pored navedenih efekata, smatra se da izoflavoni imaju važnu ulogu u profilaktici kardiovaskularnih oboljenja, u profilaktici pojave raka, osteoporoze i simptoma menopauze.

Izvori fitoestrogena

Velike količine lignana se nalazi u žitaricama i masnom semenu, kao što je to laneno ili konopljino seme. Izoflavona ima dosta u zrnima, voću, mahunama, korenju i listovima biljaka.

Bogati izvori izoflavona su pasulj, sočivo, pšenica, raž, kukuruz. Posebno bogati izoflavonima su proizvodi od soje. Izoflavoni u soji imaju slabe estrogene, a među njima najvažniji za čovekovo zdravlje su daidzen i genisten.

U farmaceutskoj industriji je sve više dodataka ishrani koji sadrže fitoestrogene i namenjeni su ublažavanju simptoma menopauze kod žena. Oni se takođe koriste i u kozmetici.

Postoji dosta reklama za kreme koje zatežu, povećavaju i daju punoću grudima. Poznato je da žene, čiji organizam ne proizvodi estrogen u dovoljnim količinama, imaju manje grudi. Ipak, pre primene krema sa tom namenom treba se konsultovati sa lekarom.

Predoziranje fitoestrogenima

Mišljenja naučnika o uticajima fitoestrogena su krajnje kontradiktorna. Smatra se da prekomerna konzumacija ili upotreba ovih biljnih hormona može dovesti do ozbiljnih oštećenja kod žena.

Naučnici upozoravaju nežniji pol da ne preteruje sa unosom proizvoda od soje, jer velike količine estrogena u telu mogu povećati rizik od razvoja raka dojke.

Istraživanja su pokazala da u manjim dozama, fitoestrogeni deluju slično kao i polni hormoni /estrogeni/, ali u velikim količinama mogu negativno uticati na njihovu proizvodnju i dejstvo.

Kako bi se postigao željeni efekat pri prijemu fitoestrogena, najbolje je da se posavetujete sa specijalistom. On treba da odredi potrebne količine, tako da fitoestrogeni budu korisni, a ne štetni po vaše zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas