Paprike su hrskavo povrće slatkog ili ljutog ukusa. Njihove sorte se razlikuju po ukusu, boji i obliku povrća. Nalaze se u nijansama zelene do tamnocrvene, kao i u različitim veličinama.
Paprike se koriste hiljadama godina i danas su deo raznih jela, salata sa paprikom, koriste se za pice, a spremaju se i punjene.
Paprike babure i neke slične sorte se takođe koriste za pravljenje začina aleve paprike, osušene i samlevene u prah. Imaju malo kalorija i izuzetno su bogate vitaminom C, kao i drugim antioksidansima, što ih čini odličnim dodatkom zdravoj ishrani.
Zelene, nezrele paprike imaju malo gorak ukus i nisu tako slatke kao potpuno zrele crvene paprike.
Hranljiva vrednost paprike
100 g paprika imaju 31 kaloriju, 6 g ugljenih hidrata, 1 g proteina, 2 g vlakana i 4 g šećera. Od ovih 100 g, 92 g su voda - ovo pomaže našem telu da ostane hidrirano.
Koliko je teška paprika
Jedna paprika može težiti 5 grama, a druga - 200. Mala babura je oko 100-120 g, prosečna je oko 120-150, a velika može dostići i 250 g.
Otprilike u jednom kilogramu paprika ima 10-12 komada.
U proseku, jedan kilogram babura sadržaće ukupno 6-7 paprika.
Jedan kilogram sirove paprike jednak je oko 600 grama pečenih, očišćenih od semena.
Jedna mala zelena ljuta paprika u proseku teži 45 grama, tako da će 1 kg zelenih ljutih papričica imati 22 komada.
I verovatno volite nešto ukusno, kao što su:
- pečene paprike u sosu;
Komentari