bonapeti.rs»Saveti»Da li čokolada sadrži kofein?

Da li čokolada sadrži kofein?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
7434
Da li čokolada sadrži kofein?

Kofein je prirodni alkaloid koji se nalazi u nekim biljkama kao što su drvo kafe, čaj, kakao, mate, guarana, kola i nekoliko drugih. Biljke ga sintetišu za zaštitu od insekata koji jedu lišće, stabljike i zrna i za podsticanje oprašivača.

Čovek je jedno od onih stvorenja koja mogu da ga konzumiraju bez ozbiljnih zdravstvenih posledica. U čistom obliku, ova supstanca je beli kristalni prah, bez mirisa, blago gorkog ukusa. Kofein se ekstrahuje iz otpada čaja, iz zrna kafe. U industriji, kofein se sintetiše iz mokraćne kiseline i ksantina.

Čokolada se često povezuje sa energijom ili poboljšanjem raspoloženja. Ekstrahuje se iz semena koje se nalazi u plodovima kakao drveta koje raste blizu ekvatora. Ova semena se često nazivaju zrna kakaoa. Zrna kakaoa se uklanjaju iz ljuske, fermentišu, suše i pretvaraju u tečnost kao deo procesa pravljenja čokolade.

Čokolada sadrži malu količinu kofeina, kao i druge supstance koje mogu pomoći u podizanju raspoloženja ili energije kod nekih ljudi. Jedna čokolada može sadržati oko 30 mg ove supstance. Ovo je jedan od razloga zašto vam čokolada može podići raspoloženje. Komercijalno pripremljeni čokoladni proizvodi takođe sadrže dodatne sastojke kao što su šećer, vanila i lecitin.

Što je čokolada tamnija, to je veći sadržaj kofeina. Kada se kakao zrna pretvaraju u tečnost, ta tečnost sadrži kakao puter i čvrste materije kakaoa. Oba sastojka se koriste za pravljenje čokolade, iako se količine razlikuju u zavisnosti od vrste čokolade. Kofein se nalazi u čvrstim materijama kakaoa, ali ne i u kakao puteru.

Što je čokolada tamnija, više kakao čestica sadrži. Ovo povećava količinu kofeina u njoj. Pošto bela čokolada sadrži samo kakao puter i nema čvrste materije kakaoa, ona nema kofein.

Količina kofeina u čokoladnim proizvodima može da varira, posebno ako se doda dodatni kofein kako bi se obezbedilo povećanje energije. Dodatni kofein se može naći u energetskim pločicama i drugim proizvodima koji takođe sadrže čokoladu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji