Guarana

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190198
Guarana

Guarana /Paulinia cupana/ predstavlja zimzelenu puzeću biljku, koja daje sitne crvene plodove, pravi izvor energije za naše telo i um. Ova biljka se može sresti u amazonskoj prašumi Južne Amerike, mada je više rasprostranjena u Brazilu. Za ovu biljku su karakteristični veliki listovi i cvasti koje su nalik buketima.

Poslednjih godina je guarana privukla veliku pažnju u svetu. Na ovu biljku je usmerena pažnja upravo zbog njenih crnih plodova, koji podsećaju na zrna kafe. Svaki plod u sebi sadrži jedno seme, koje, pre nego što se oljušti, podseća na oko, a kada se oljušti, onda izgleda kao lešnik.

Istorija guarane

Istorija guarane je veoma duga i gubi se negde u mitovima kulture plemena Guarani i Tupi, koji su živeli na prostorima Amazona. Prema legendi, jedno od božanstava je ubilo najvoljenije dete iz svog plemena.

Drugo božanstvo, koje je bilo više naklonjeno plemenu, posadilo je oči deteta - jedno oko u selu, a drugo u džungli. Tako su se pojavila dva oblika guarane - pitoma i divlja. Indijanci su sušili seme guarane i mešali su ga sa brašnom i vodom, dok ne dobiju smesu koja podseća na testo za makarone i stavljali su smesu u posebne kalupe i tako bi se ona sušila.

Svet zna za guaranu zahvaljujući doktoru Luisu Pereira Baretu iz Rija de Žaneira. Početkom 20. veka on osniva fabriku u kojoj počinje da proizvodi prvi medicinski napitak u svetu od ekstrakta guarane, a nakon 5 godina se pojavljuje i šampanjac Guarana Antarktika. Danas je Guarana kao piće velika konkurencija Kola Koli.

Sastav Guarane

Svako seme guarane sadrži do 5 puta više kofeina nego jedno zrno kafe iste veličine. Radi poređenja, kofeina u kafi ima 2%, dok ga u guarani ima oko 6 - 7%. Seme i ekstrakt su veoma bogati ksantitima, među kojima se nalaze teofilin, kofein i tebromin. Guarana je bogata antioksidantima i flavonoidima.

Sastav guarane uključuje još i smolu, proteine, tanine, masti, skrob, aminokiseline, guanin i adenin, kalcijum, natrijum, magnezijum i vitamin B1. Tanini koji se nalaze u guarani se mogu naći u nekim vrstama vina, a osim toga daju prijatnu aromu napitku.

Upotreba guarane

Guarana se može naći u obliku suplemenata, a ulazi u sastav raznih energetskih pića. Na bazi ekstrakta guarane se prave bombone, čokolada, čaj, pasta za zube i dosta dodataka ishrani. Guarana se koristi kao prirodni insekticid, jer štiti biljke od raznih štetočina i insekata.

Koristi od guarane

Guarana u prahu

Smatra se da je guarana najprirodniji izvor energije, pa se slobodno može smatrati sredstvom koje bukvalno čoveka puni dodatnom energijom. Guarana je poznata po svojoj sposobnosti da hrani mozak.

Namirnice sa guaranom obezbeđuju energiju, koja je potrebna kako bi se odvijali procesi u telu. Ona poboljšava pamćenje, celokupno tonizra telo i um, pomaže u prevazilaženju stanja umora i iscrpljenosti. Takođe, guarana poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od pojave plućnih bolesti.

Guarana stimuliđe lipolizu - proces sagorevanja masti, pa je zbog toga odlična za osobe koje su na dijeti i koje se aktivno bave sportom. Ekstrakt guarane ne irigira želudac i organizam ga lako usvaja. Proces usvajanja guarane je postepen.

Nakon konzumiranja guarane se duže vreme ne oseća umor i iscrpljenost, a pored toga - i srce se ne opterećuje. Velika prednost guarane u odnosu na kafu jeste što se nakon konzumacije guarane ne javljaju aritmije, koje su česte kod konzumiranja kafe. Postoje tvrdnje, koje još uvek nisu u potpunosti potkrepljene dokazima, da guarana deluje kao prirodni afrodizijak.

Guarana blagotvorno deluje na vaskularni sistem, tako što poboljšava cirlukaciju. Pomaže da se ublaže glavobolje, teške migrene i predmenstrualni bolovi. Antioksidansi i flavonoidi u guarani usporavaju proces starenja u ćelijama. Aktivne materije u guarani poboljšavaju cirkulaiju bubrega.

Dnevna doza guarane

Iako ima dosta prednosti, guaranu ne treba konzumirati u prevelikim količinama. Određena bezopasna dnevna doza je se razlikuje u mnogim zemljama, a određeno je da se konzumira od 150 do 450 mg dnevno.

Što se tiče čistog ekstrakta guarane, sa njim treba biti veoma oprezan, jer on može iscrpeti energiju. Guaranu ne bi trebalo da konzumiraju trudnice i dojilje. Takođe, ne sme se konzumirati u kombinaciji sa opijatima i antidepresivima, a nije preporučljivo da se konzumira zajedno sa namirnicama, dodacima ili lekovima koji sadrže kofein.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas