Jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju pravljenje ukusne, uravnotežene šolje čaja je vreme koje čaj stoji u vreloj vodi. Ako čaj predugo stoji, na kraju ćete dobiti neprijatno jaku i gorku šoljicu čaja.
Ako se čaj kuva prekratko, dobićete slabu šoljicu čaja bez ukusa. Stvari su dodatno komplikovane jer različiti čajevi zahtevaju različita vremena za kuvanje i stajanje.
Postoje hiljade vrsta čaja, ali sve se manje-više mogu svrstati u jednu od pet kategorija: beli, zeleni, oolong, crni čaj ili biljni čaj.
Održavanje prave temperature vode je ključno u pravljenju čaja. Različiti čajevi zahtevaju različite temperature vode. Crni, tamni i biljni čajevi se pripremaju u vreloj vodi. Za zeleni, beli i oolong čaj je potrebna voda koja je malo hladnija.
- Za tamne čajeve i biljne infuzije koristite kipuću vodu - 95-100 stepeni;
- Za crni čaj prokuvati vodu, pa skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 30 do 60 sekundi (opet, voda treba da bude oko 100 stepeni);
- Za zeleni, beli i oolong čaj, dovedite vodu do ključanja, sklonite sa ringle i sačekajte minut-dva - ovde ciljajte na temperaturu od 70°C do 85°C.
Koliko dugo treba da se ostavi čaj u vodi
Biljnim infuzima je potrebno najviše stajanja u vreloj vodi (5 do 7 minuta); belim čajevima je potrebno najmanje (samo minut-dva). Za bilo koji drugi čaj (crni, zeleni, oolong, tamni) vreme potapanja je oko 3 minuta.
Komentari