bonapeti.rs»Saveti»Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?

Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
16951
Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?

Vino je najpopularnije alkoholno piće, koje je od antike poštovano kao sveti eliksir bogova.

Danas, vino zadržava svoju popularnost, sa stotinama sorti koje se sada nalaze širom sveta.

Vino se deli na tri popularna oblika – belo vino, roze i crno vino. Prihvaćeno je da se crno vino uglavnom konzumira u hladnim periodima godine, zbog njegovog bogatog ukusa i izrazite arome.

Najpoznatije poznate vrste crnog vina su Merlo (Merlot) i Kaberne (Cabernet). Obe vrste vina odlično idu uz meso, a svaka od njih ima svoj specifičan ukus.

Merlo i Kaberne potiču iz Bordoa, Francuska. Zbog svojih karakteristika brzo su postale popularne i postale dominantne vrste crnog vina.

Koja je razlika između merloa i kabernea

Merlo se smatra raznovrsnijim i vinom mekog ukusa od ove dve vrste. Njegov ukus je opisan kao mešavina trešnje i čokolade. Merlo je prijatan i lako se pije. U kombinacijama gde dominira grožđe, još više se otkrivaju meki voćni ukusi.

S druge strane, Kaberne se pojavljuje kao agresivniji i stariji rođak Merloa. Ovo grožđe ima mnogo više tanina, što mu daje suv ukus. Grožđe kaberne je sorta koja treba da sazreva znatno duže, zbog čega je i vinima sa njim potrebno više vremena odležavanja pre otvaranja. Ukus kabernea je mnogo zasićeniji, snažniji i agresivniji, za razliku od Merloa.

Obe varijante su idealne za serviranje sa pečenim svinjskim mesom, goveđim šniclama ili italijanskom testeninom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji