Rum je jedna od najpoznatijih vrsta destilovanih alkoholnih pića. Pravi se od šećerne trske i sirupa od trske, a proces proizvodnje prolazi kroz fermentaciju i destilaciju.
Istorija ruma potiče sa karipskih ostrva i datira još iz vremena Kristofora Kolumba. Biljku trske otkrila je Kolumbova posada tokom njegovog drugog putovanja sredinom 15. veka.
U modernim vremenima, karipska ostrva su i dalje epicentar proizvodnje ruma, pri čemu svako ostrvo ima svoj jedinstveni recept za proizvodnju.
Osim na Karibima, rum se proširio širom sveta i jedno je od najpopularnijih alkoholnih pića danas.
Šta zapravo sadrži rum
100 g alkoholnog pića - ruma sadrži:
- 231 kalorija;
- 0,12 mg gvožđa;
- 2 mg kalijuma;
- 0,02 mg mangana;
- 0,05 mg bakra;
- 9 mcg fluorida;
- 5 mg fosfora;
- 0,07 cink;
- 66,60 g vode;
- 33,40 g alkohola.
Sastav ruma pruža koristi ne samo sa stanovišta prehrambene industrije, već i u kućnim kozmetičkim uslugama.
Rum se koristi u maskama sa medom, krastavcem i paradajzem, koje deluju tonizirajuće na kožu. Alkoholno piće takođe blagotvorno deluje na kosu, divno se kombinujući sa tečnošću od kamilice i vraća joj sjaj i vitalnost.
Takođe pogledajte šta je beli rum i karakteristike tamnog ruma.
Komentari