bonapeti.rs»Saveti»Kako odabrati i kupiti artičoke?

Kako odabrati i kupiti artičoke?

JuliyaJuliya
Početnik
12
Kako odabrati i kupiti artičoke?
Fotografije: Yordanka Kovacheva

Artičoka se jede sirova ili kuvana i ima veoma prijatan lagani orašasti ukus.

Preporučljivo je kupiti artičoke po težini. U proceni artičoka glavnu ulogu ima vizuelni pregled. Cvasti praktično nemaju miris, tako da ne treba pokušavati da osetite aromu. Ako se otkriju spoljni mirisi, onda ne kupujte (miris pokvarene artičoke može ličiti na vlagu ili buđ).

Kada kupujete artičoke, trebalo bi da izaberete čvrste, elastične i prilično teške cvasti. Ako je artičoka previše lagana, onda je cvast predugo uskladištena i više nije pogodna za konzumaciju.

Veličina nije bitna, najvažnije je da su glavice artičoke ujednačene boje, bez smeđih mrlja. Sveža i zrela artičoka može biti samo zelena (prisustvo mrlja ili suvih listova ukazuje na prezrelost).

Vlaga na cvasti ne bi trebalo da bude prisutna ni u minimalnoj količini. Ako su na površini artičoke vidljiva vlažna područja, onda su takve cvasti počele da trunu.

Zaista sveža artičoka bi trebalo da 'škripi' kada se lagano pritisne.

Imajte na umu da će se nakon čišćenja artičoke svaki "cvet" smanjiti najmanje tri puta - gornje čvrste latice će morati pažljivo da se oljušte.

Artičoke se čuvaju na hladnom i suvom mestu oko nedelju dana. Najbolje ih je staviti u frižider u dobro zatvorenu kesu (kao opciju, stavite ih u teglu vode u obliku buketa).

Međutim, što ih brže pojedete, biće ukusnije.

Ako vam ostane kuvanih artičoka, treba ih pojesti u roku od jednog dana ili odmah zamrznuti. U suprotnom, mogu pocrneti i dobiti neprijatan gorak ukus.

Pogledajte još kako očistiti artičoku?

Važne informacije o artičoki kao leku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji