Svi znaju da je riba veoma zdrava hrana. To je lagano jelo koje dobro prihvataju ljudi svih uzrasta i zdravstvenog stanja. Zbog toga se preporučuje za većinu dijeta - od onih za mršavljenje do onih koje su orijentisane na zdravu ishranu. Jela od ribe, u kombinaciji sa svežim povrćem i začinskim biljem, najkarakterističnija su za mediteransku ishranu, koja je merilo dobre ishrane.
Prilikom izbora ribe za bilo koji recept, prvi uslov je da bude sveža. Ali kako da razlikujemo svežu skušu od ustajale skuše koja nije pogodna za konzumaciju?
Postoji nekoliko znakova za prepoznavanje sveže skuše:
- čvrstina - čvrsta riba, koja izgleda gotovo kruto, je sveža. Dugotrajno stajanje ribe uzrokuje njeno opuštanje;
- sjaj - kada krljušti ribe još uvek imaju metalni sjaj, riba je nedavno ulovljena i jestiva je;
- Stanje očiju - bistre oči skuše, koje su blago ispupčene i imaju crnu zenicu, ukazuju na to da je riba sveža;
- stanje škrga - crvene ili ružičaste škrge ukazuju na to da je ciljana riba iz nedavnog ulova. Tamnije škrge ukazuju na ustajali proizvod, ali to je tačno samo kada su škrge ribe u njenom prirodnom staništu crvenkaste;
- stanje krvi - ako riba gubi više krvi prilikom čišćenja, to znači da je sveža, da nije prethodno zamrznuta u zamrzivaču i da se može bezbedno koristiti;

- izgled kičme - sveža riba je čvrsto pričvršćena za kičmu i teško se odvaja. Ako se meso sa kičme skoro raspada, to znači da je već započeo hemijski proces u kojem meso omekšava, a to se dešava kod starijih ulova;
- stanje kože - ako je kožu teško skinuti, to znači da je sveža, u suprotnom važi isto pravilo kao i kod kičme.
Šta nam od ovog znanja može pomoći pri izboru skuše, kojoj često pribegavamo zbog široke rasprostranjenosti ove ribe i njenih pozitivnih nutritivnih svojstava?
Skuša, kao i većina vrsta ribe, dostupna je sveža, konzervisana ili zamrznuta.
Kada se nudi konzervisana, skuša se obično filetira, a zatim se potapa u biljnim uljima, vinu ili vodi. Može se i soliti ili dimiti, kao što se nude druge vrste ribe - haringa.
Sveža skuša je u dobrom stanju kada je ispunjen prvi uslov - treba da bude čvrsta, kompaktna, a telo ne sme biti elastično. 24 sata nakon ulova, riba se već opušta. Kompaktno telo je sveže.
Drugi uslov - za sjaj - takođe je važan za svežinu skuše, kao i bistre oči i beli stomak ribe. Riba sa otvorenim ili povređenim stomakom nije bezbedna za jelo, možda je već pokvarena.
Ljudi koji vole skušu svesni su da smrznuta riba gubi mnogo svog ukusa, tako da je sveža ili marinirana skuša uvek poželjnija.
Pogledajte i zašto je skuša tako zdrava i saznajte kako da osušite skušu kod kuće. Od recepata, preporučujemo da isprobate naše recepte za skušu sušenu na vetru ili omiljenu skušu sa paradajz sosom u rerni.
Komentari