Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vode se koristi za kuvanje smeđeg pirinča?

Koliko vode se koristi za kuvanje smeđeg pirinča?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
94592
Koliko vode se koristi za kuvanje smeđeg pirinča?

Smeđi pirinač je mnogo zdraviji od belog pirinča i može biti zdrav obilan obrok. Lako se kuva, ali je potrebno malo više vode i vremena u odnosu na beli.

Važno je znati koliko će vode biti potrebno za kuvanje smeđeg pirinča. U suprotnom, pirinač će izgoreti ili se pretvoriti u pirinčanu kašu.

Kako da izmerimo vodu, neophodnu da se smeđi pirinač potpuno skuva?

Kuvanje smeđeg pirinča u šerpi

Dodajte 2 1/2 šolje vode u 1 šolju smeđeg pirinča. Umesto vode, možete koristiti bujon po vašem ukusu. Vreme kuvanja smeđeg pirinča je obično 40-50 minuta, ali proverite pirinač nakon 30 minuta da biste bili sigurni da nije zagoreo.

Kuvajte pirinač na veoma laganoj vatri, ključanje treba da bude veoma lagano. Kada je pirinač gotov i upije svu vodu, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji sa poklopcem najmanje 5 minuta. Pirinač će se stegnuti i vi ćete servirati mekani i nežni pirinač.

Smeđi pirinač u rerni

Na 1 1/2 šolje smeđeg pirinča stavite 2 1/2 šolje ključale vode. Dodajte začine, promešajte i prekrijte posudu folijom. Pecite pirinač na srednjoj polici jedan sat. Posle sat vremena skinite foliju, promešajte pirinač viljuškom i poslužite.

Smeđi pirinač u uređaju za kuvanje pirinča

Na 1 šolju prethodno potopljenog pirinča na 1 sat dodajte 2 i 1/2 ili 3 šolje vode, u zavisnosti od uređaja. Obično svaki aparat ima uputstva za količine i odnos vode i pirinča. Pustite da se pirinač kuva oko 45 minuta. Kada je pirinač spreman, aparat treba automatski da se prebaci u režim „toplo“. Pre serviranja promešajte pirinač viljuškom.

Smeđi pirinač u mikrotalasnoj

U posudu sa poklopcem za mikrotalasnu pećnicu dodajte 1 šolju pirinča, 3 šolje vode i začine i masnoću po izboru. Stavite posudu u mikrotalasnu pećnicu i pecite bez poklopca 10 minuta na velikoj snazi. Zatim se posuda pokrije poklopcem -da ne dodiruje pirinač - i kuva još 30 minuta na 50% snage. Ne otvarajući vrata mikrotalasne pećnice, ostavite pirinač u njoj 10 minuta. Zatim izvadite posudu iz mikrotalasne, promešajte viljuškom.

Sa smeđim pirinčem možete pripremiti bilo koje osnovno jelo od pirinča kao što su:

- pirinač sa krilcima;

- pečurke sa pirinčem;

- pirinač sa svinjetinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji