Pileća krilca su ukusna hrana i imaju mnogo obožavatelja. Mogu se pržiti, peći u rerni ili peći na roštilju. Pripremaju se lako i brzo.
Ako odlučite da ih pržite, prvo ih začinite solju, biberom i po želji origanom.
Prilikom pohovanja, prvo se potope u razmućeno jaje, zatim u brašno, prezle ili kornfleks.
Prilikom prženja većina začina zagori, pa ih više volim pečena u rerni. Najbolja su pečena, a evo postupka za hrskava pileća krilca.
Temeljno isperite tekućom vodom. Prelivaju se hladnom vodom i kuvaju 20 minuta. Ocedite ih i osušite kuhinjskom krpom. Makazama se iseče zakržljali nokat krila, a mogu se podeliti i na dva dela.
Začine se marinadom za piletinu pripremljenom od 2 kašike meda, 100 ml soja sosa, ulje 50 ml, aleva paprika 1 kašičica, origano ili drugi začin. Ova marinada je dovoljna za oko 700 g pilećih krilaca. Dobro izmešajte sastojke.
Posebno se kukuruzno brašno pomeša sa malo vode u pastu, a u tanjir se sipaju prezle. Uvaljajte krilca u marinadu i ostavite da se hlade 2-3 sata ili preko noći u frižideru.
Kada se izvade prvo se uvaljaju u kukuruzno brašno, pa se tope u prezle. Ređajte ih u pleh na papir za pečenje.
Pečemo krilca u rerni zagrejanoj na 200-220 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumene ukusno i budu gotova.
Ako želite pikantna krilca, možete dodati malo čilija. Možete ih začiniti i nakon što su već pečena prelivanjem ovako pripremljenim pikantnim sosom sa belim lukom.
U malom loncu zagrejte 5 kašika ulja, 1 kašiku meda, 3 kašike soja sosa i 3 čena belog luka /presovanog/. Pustite da se kuva dok se sos ne reducira i sklonite da se ohladi.
Pečena krilca preliju se sosom i služe uz krompir i pivo.
Ako volite da grickate krilca, pogledajte ove recepte za:
- pileća krilca na žaru;
- pohovana krilca;
- pileća krilca sa krompirom;
Komentari