Ako imate staru šerpu koju više ne koristite za kuvanje, nemojte je bacati. Od nje možete napravitidomaću pušnicu ili sušaru za meso.
Da biste napravili domaću pušnicu, trebaće vam:
- stari lonac sa poklopcem;
- bušilica;
- 8 šrafova dužine 6 cm;
- šajbne;
- opruga;
- fiting;
- mali komad užeta koje je jako;
- 2 kuke;
- stara posuda, koja treba da bude manjeg prečnika od šerpe i metalna rešetka.
Kako da napravimo domaću pušnicu
1. Prvo treba da izbušite 4 rupe da biste umetnuli šrafove. Treba da budu veoma dobro zategnuti;
2. Zatim treba da napravite rupu u poklopcu lonca da ubacite fiting, a zatim ga dobro fiksirajte;
3. Sledeće što treba uraditi je vezati konopac za krajeve opruge, a zatim staviti kuke. Na taj način ćete moći da čvrsto fiksirate poklopac lonca kada dimite meso ili ribu;
4. Na donji red rafova, koji su u ulozi držača, treba staviti posudu;
5. Rešetka se postavlja na gornji red šrafova.
Kada obavite ove korake, preostaje vam da stavite male grančice ili strugotine na dno lonca i stavite ono što ste odlučili da dimite.
Pre nego što stavite buduće dimljeno meso ili dimljenu ribu u šerpu, bilo bi dobro da ga umotate u pamučnu krpu ili gustu gazu, kako biste meso zaštitili od čađi.
Komentari