Kako se dimi riba?

Kako se dimi riba?

Dimljenje ribe je relativno lak zadatak za one koji žive u kući sa dvorištem. Naravno, i osobe koje žive u stanovima mogu dimiti ribu, ali za to treba da prošetaju prirodom, jer šta god vam kažu, jednostavno nema načina da napravite dimljenu ribu na balkonu, a da komšije ne pozovu policiju i vatrogasnu službu.

Za kvalitetno dimljenje ribe potrebna vam je riba (skuša, bela riba), so, piljevina od drveta, lonac za dimljenje i merak. Riba se mora posoliti pre dimljenja. Neočišćenu ribu pospite sa mnogo morske soli i stavite je u frižider na najmanje 8-12 sati.

Zatim se riba ispere i ostavi 1-2 sata da se ocedi i osuši pre stvarnog dimljenja.

Možete kupiti posebnu posudu za dimljenje, a možete da napravite i svoju sopstvenu. Treba vam jednostavna vojnička menjerka (posuda za hranu) koja se čvrsto zatvara. Suva bukva ili druga piljevina od drveta se postavlja na dno rezervoara, ali se ne preporučuje piljevina od zimzelenog drveća (četinara) jer će meso dobiti gorak ukus.

Iznad piljevine se postavlja rešetka na koju se stavlja riba. Druga opcija je da ribu vežete za rep i obesite preko štapova. Posuda se zatim zagreva na električnoj ili gasnoj peći na laganoj vatri da se piljevina ugreje i i pusti dim da dimi ribu. Sam proces dimljenja ne traje više od 30-40 minuta.

Kad se posuda ohladi, otvorite je, izvadite ribu i uklonite unutrašnjosti koje su se tokom obrade pretvorile u kompaktnu masu. Zatim možete poslužiti ribu uz krompir salatu ili je iskidati na komade i pripremiti sendviče sa paštetom od dimljene ribe ili pak dimljenu ribu sa pirinčem.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji