Sušenje voća u dehidratoru nije komplikovan zadatak – u stvari, uređaj je napravljen upravo za tu svrhu – da nam olakša ovaj proces. Hajde da vidimo šta treba da radimo korak po korak.
Priprema voća za sušenje
- Sortirajte plodove i uklonite prezrele, naborane, pokvarene;
- Operite ih temeljno;
- Isecite voće, pokušajte da napravite kriške iste debljine - to obezbeđuje istovremeno sušenje. Što sitnije isečete hranu, kraće je vreme sušenja za voće i povrće;
- Jabuke, kruške i drugo voće koje je sklono oksidaciji možete tretirati limunovim sokom (drugo citrusno voće) ili askorbinskom kiselinom da bi se sprečilo tamnjenje i promena boje.
- Ređajte voće na police aparata u jednom sloju, ostavljajući dovoljno prostora između komada. Ovo je neophodno za cirkulaciju vazduha i ravnomerno sušenje;
- Za sušenje sitnih proizvoda (šumsko voće, začinsko bilje) koristite specijalnu mrežu ili gazu. Ovo će sprečiti da proizvodi padaju kroz proreze na policama;
- Stavite police u mašinu za sušenje. Na samo dno postavite poslužavnike sa vlažnijim i sočnim voćem;
- Stavite poklopac na uređaj ili zatvorite vrata.
Sušenje voća u dehidratoru
- Uključite dehidrator (neki počinju da rade odmah nakon priključenja na električnu mrežu);
- Odaberite temperaturu sušenja koja je optimalna za odgovarajuće proizvode (pogledajte preporuke u uputstvima uređaja). Po pravilu, voće se suši na 55-60 stepeni;
- Podesite vreme završetka procesa sušenja ako je uređaj opremljen tajmerom. Za različito voće potrebno je različito vreme, proverite uputstva na uređaju;
- Pokrenite mašinu za sušenje pritiskom na dugme za uključivanje/isključivanje (ako postoji prekidač);
- Za ravnomernije sušenje u vertikalnoj ventilatorskoj jedinici, s vremena na vreme menjajte gornje i donje posude. A u sušarama sa horizontalnim duvanjem, rotirajte police;
- Za sušenje hrane, umesto da je kuvate, podesite nisku temperaturu na početku sušenja. Zatim morate povećati temperaturu dok dehidrator radi.
Kraj sušenja hrane u dehidratoru
- Isključite mašinu za sušenje. Pre isključivanja, pustite ventilator da radi na minimalnoj temperaturi nekoliko minuta da ohladi grejni element;
- Ohladite sušeno voće i povrće na sobnoj temperaturi;
- Prebacite ih u posudu za skladištenje.
Kako proveriti spremnost voća u dehidratoru
Pred kraj sušenja s vremena na vreme proveravajte spremnost proizvoda. Izvadite komad voća iz dehidratora, ostavite da se ohladi, a zatim ga dodirnite.
Narezano voće ili povrće treba da bude prilično suvo na dodir. Takođe možete iseći komade i videti da li se stvara sok ili vlaga. Ako se to dogodi, voće ili povrće nije dovoljno suvo i sušenje se mora nastaviti.
Pogledajte još:
- Kako sušiti paradajz;
- Koliko kalorija ima sušeno voće?
Komentari