Mnogi ljudi se pitaju da li bulgur sadrži gluten.
Postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje - bulgur nije bez glutena i ne može se koristiti u jelima bez glutena! Bulgur je zrno napravljeno od pšenice, tako da ako imate celijakiju, necelijakijsku osetljivost na gluten ili alergiju na pšenicu, nemojte uključivati recepte sa bulgurom u svoju svakodnevnu ishranu.
Bulgur se pravi prokuvavanjem cele pšenice (obično sorte durum), sušenjem, a zatim mlevenjem. Ima izvanredan ukus i poznato je da miriše na kokice kada se kuva. Bulgur je poznat i kao krupica, bulgur pšenica i po drugim imenima.
Ljudi konzumiraju bulgur skoro četiri hiljade godina. Danas se bulgur često koristi u kuvanju kao zamena za pirinač, kus-kus i kinou, a takođe se često nalazi u bliskoistočnim i severnoindijskim kuhinjama.
Za većinu ljudi, bulgur je zdrava hrana i ukusna zamena za pšenični hleb ili pirinač u našem svakodnevnom meniju, ali je opasna hrana za svakoga sa celijakijom. U takvim slučajevima dobro je izbegavati bulgur i odabrati drugu hranu bez glutena.
Komentari