Sambuka je tradicionalno italijansko piće koje predstavlja bezbojni alkohol i ima miris anisa.
Najčešća vrsta sambuke je bela sambuka, ali postoje još dve vrste ovog pića - svetloplava i crvena sambuka.
Kako napraviti sambuku
- Sambuka se pravi dodavanjem esencijalnih ulja koja se uzimaju iz anisa, zvezdastog anisa, sladića i nekih drugih začina.
Ulja koja smo naveli stavljaju se u čistom obliku, a stavljaju se i koncentrovani rastvor šećera i drugih aroma. Procenat alkohola sambuke je 42% alkohola;
Kako se pije sambuka?
Sambuka se uglavnom servira čista, ali u nekim slučajevima može da se posluži sa kockicama leda ili razblažena vodom.
Ako vas neko pita šta je sambuka, odgovor je da je to jak liker od anisa sa specifičnim načinom serviranja, koji je nastao u Italiji.
U nekim ustanovama od ovog pića prave specijalne efekte. Kada su stavili piće u čašu, zapale ga. Nakon što se popije, stavlja se na tanjir. Može se piti zajedno sa mlekom, ali ne kao koktel, već odvojeno - popijte malo pića, a zatim malo mleka.
Takođe pogledajte recepte za šotove i alkoholne koktele.
Komentari