Domovinom đumbira se smatra Južna Azija, a do danas postoje mesta gde se konzumira u zaista ogromnim količinama. Može se naći i svež i sušen. Mnogo puta smo pričali o koristima od đumbira, ali današnja tema je kako napraviti đumbir za suši.
Marinirani đumbir za suši se u Japanu naziva i gari. To je veoma važan deo sušija, baš kao vasabi i soja sos. Služi se posebno, stavljen između komada sušija i koristi se za čišćenje nepca od svih ukusa koje jedete. Najčešće se marinira u pirinčanom sirćetu i mirinu, ali postoje suši majstori koji imaju svoj recept za aromatiziranje đumbira, a ukus mu može biti i sladak i veoma ljut.
- Ako želite da napravite svoj marinirani đumbir za suši, ponudićemo vam jednostavan i veoma pristupačan recept:
Proizvodi:
- 200 grama svežeg korena đumbira;
- 10 grama himalajske soli;
- 20 grama smeđeg šećera;
- 150 ml pirinčanog sirćeta;
- 20 ml mirina;
- 10 ml prirodno fermentisanog soja sosa.
Priprema:
- Stavite tiganj na šporet i dodajte pirinčano sirće i mirin. Zatim dodajte so i šećer i mešajte dok se ne rastvori. Đumbir je oljušten i tanko isečen nožem. Ili se narenda. Zatim se stavlja u već ohlađenu marinadu, po potrebi možete dodati vode da bude potpuno pokriven. Stavite u frižider i držite oko 14 dana.
Može se poslužiti uz suši od lososa, suši sa avokadom ili drugi slični delikates.
Komentari