Bonapeti.rs»Saveti»Zašto kiseli kupus uhvati beli sloj na površini?

Zašto kiseli kupus uhvati beli sloj na površini?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
2863
Zašto kiseli kupus uhvati beli sloj na površini?

Kiseli kupus je tradicionalno jelo na Balkanu, napravljeno od kupusa, koji je fermentisan bakterijama mlečne kiseline. To je popularan prilog koji mnogi vole zbog svog jedinstvenog kiselog ukusa.

Međutim, ponekad kiseli kupus može da razvije belu slojevitu supstancu na površini, što može biti alarmantno za one koji to nisu upoznati sa tim šta je to u stvari. U ovom članku ćemo pogledati zašto kiseli kupus uhvati beli sloj na površini i da li je bezbedan za jelo.

Zašto kiseli kupus uhvati beli sloj na površini

Bela supstanca koja se često pojavljuje na kiselom kupusu poznata je kao kahm kvasac. To je vrsta bezopasnog kvasca koji se može formirati na površini bilo koje fermentisane hrane, uključujući kiseli kupus, kimči i kombuču. Kahm kvasac je obično bele ili krem boje i ima tanku i baršunastu teksturu. Nije štetan ili toksičan, ali može uticati na ukus i teksturu hrane na kojoj raste.

Kahm kvasac se formira kada uslovi u posudi za fermentaciju nisu optimalni. Ovo se može dogoditi ako je temperatura previsoka ili preniska, pH je neuravnotežen ili posuda za fermentaciju nije pravilno zatvorena. Kvasac uspeva u okruženju sa malo kiseonika i visokim sadržajem šećera i može brzo da raste ako se ne preduzmu mere predostrožnosti.

Kako ukloniti kahm kvasac

Ako primetite kvasac na vašem kiselom kupusu, možete ga jednostavno sastrugati sa površine čistom kašikom ili lopaticom. Najbolje je odbaciti pogođeni sloj kiselog kupusa, a ostatak prebaciti u čistu posudu. Možete sprečiti rast kahm kvasca tako što ćete se uveriti da je vaša posuda za fermentaciju čista i hermetički zatvorena i da su temperatura i pH nivoi unutar preporučenog opsega.

Da li je kahm kvasac buđ

Važno je napomenuti da se kahm kvasac razlikuje od plesni, koja je vrsta gljivice koja može da raste na hrani i može biti štetna za jelo. Buđ je obično zelena, plava ili crna i ima nejasnu ili praškastu teksturu. Ako vidite buđ na kiselom kupusu, najbolje je da ga potpuno izbacite, jer može proizvesti toksine koji mogu izazvati bolest.

U zaključku, bela supstanca koja se ponekad pojavljuje na kiselom kupusu je kahm kvasac, bezopasni kvasac koji se može formirati na bilo kojoj fermentisanoj hrani. Iako može uticati na ukus i teksturu kiselog kupusa, nije štetan niti toksičan za jelo.

Ako primetite kvasac na kiselom kupusu, jednostavno ga uklonite i odbacite zahvaćeni sloj. Ako se uverite da je vaš fermentor čist i hermetički zatvoren, kao i da su temperatura i pH u okviru preporučenog opsega, možete sprečiti rast kahm kvasca i uživati u ukusnom i zdravom kiselom kupusu.

Pogledajte još:

- Zašto se kiseli kupus razvlači;

- Zašto kiseli kupus hvata boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni