Ako ste pravili kiseli kupus kod kuće i on nije kiseo, ne brinite, može se popraviti. Kiseli kupus se pravi fermentacijom kupusa i drugog povrća u salamuri.
Kiseli ukus potiče od mlečne kiseline koju proizvode lactobacillus bakterije tokom procesa fermentacije. Ako vaš kiseli kupus nije kiseo, to verovatno znači da je proces fermentacije poremećen.
Evo šta možete da uradite da to popravite.
Šta uraditi ako kiseli kupus nije kiseo
Proverite temperaturu kiselog kupusa
Fermentacija je najbolja između 12 i 18 stepeni, tako da ako ste čuvali vaš kiseli kupus na toplijem mestu, to je možda uticalo na sposobnost bakterija da fermentiraju. Pomerite posudu na hladnije mesto i proces fermentacije treba da se nastavi.
Proverite nivo salamure u kiselom kupusu
Ako je nivo salamure prenizak, to može poremetiti proces fermentacije. Uverite se da nivo salamure pokriva povrće i dodajte još slanog rastvora ako je potrebno.
Dodajte još soli u kiseli kupus
So pomaže u stvaranju okruženja koje je nepovoljno za neželjene bakterije i gljivice i može pomoći da se pokrene proces fermentacije. U posudu možete dodati 1 do 2 kašičice soli, pomešati sa povrćem i sačekati nekoliko dana.
Dodajte kvas u kiseli kupus
Ako vaš kiseli kupus još nije fermentirao, možete dodati kvas u posudu. Možete kupiti komercijalnu kulturu laktobacila ili koristiti komad već kiselog kupusa. Samo dodajte malu količinu kiselog kupusa u posudu i sačekajte nekoliko dana.
Sačekajte kiseli kupus
Fermentacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od temperature, vlažnosti i drugih faktora. Budite strpljivi i sačekajte još nekoliko dana da vidite da li će se pojaviti kiseli ukus.
Zapamtite da je kiseli kupus koji nije kiseo i dalje bezbedan za jelo, samo možda neće imati željeni ukus. Ako počne da miriše ili ima loš ukus, bacite ga. Sa ovim savetima za ukusan kiseli kupus, vaše zimsko meze bi trebalo da bude kiselo za tren.
Pogledajte još kako popraviti presoljen kiseli kupus.
Komentari