Jabukovo sirće ima mnogo koristi za naše zdravlje, od kojih su neke naučno dokazane. Sirće deluje veoma dobro za mršavljenje, snižava holesterol, snižava šećer u krvi.
Korisna svojstva jabukovog sirćeta su poznata još 5.000 godina pre nove ere, kada je korišćeno kao konzervans za hranu. Evo za šta još je sirće korisno:
Dijabetes. Sirće ima svojstvo da snižava nivo šećera u krvi sprečavajući potpuno varenje složenih ugljenih hidrata. Naučno dokazano poboljšava osetljivost na insulin;
Zdravo srce. Sirće podržava rad srca, uključujući uklanjanje lošeg holesterola, čime štiti od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava vaše zdravlje;
Gubitak težine. Jabukovo sirće pomaže da izgubite težinu jer vam daje osećaj sitosti i smanjuje ukupnu količinu hrane koju pojedete;
Upaljeno grlo. Jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva, koja pomažu kod upale grla. Možete ispirati grlo mešavinom od jedne šolje jabukovog sirćeta pomešanog sa toplom vodom;
Refluks kiseline i drugi probavni problemi. Refluks kiseline je najčešće rezultat premalo kiseline u želucu. Ovo se lako može popraviti uzimanjem 1 kašike sirovog, nerafinisanog jabukovog sirćeta rastvorenog u velikoj čaši vode - jednom dnevno;
Iritacija kože. Jabukovo sirće smiruje nelagodnost nekih iritacija kože - od ujeda insekata, osipa i crvenila od opekotina od sunca. Primenjuje se direktno na iritirano područje;
Bradavice. Spoljašnja primena jabukovog sirćeta može pomoći protiv bradavica. To je zbog činjenice da sadrži veliku količinu sirćetne kiseline. Natopite pamučni tampon u sirće i stavite ga na bradavicu i ostavite da odstoji preko noći.
Da biste iskoristili sva svojstva ovog proizvoda, najbolje je pripremiti domaće sirće, koje će vam poslužiti i za aromatiziranje različitih turšija, salate sa zelenišem i domaće dresinge.
Komentari