Da biste napravili domaći sladoled od vanile trebaće vam:
250 ml pavlake (35%), 250 ml svežeg kravljeg mleka (3 - 3,7%), 120 g šećera, 2 žumanca, 1 mahuna vanile.
Sipajte mleko i pavlaku u šerpu. Mahunu vanile prepolovite po dužini i malim nožem ostružite semenke.
Dodajte mahunu i semenke u smesu i stavite na tihu vatru. Uz neprekidno mešanje sačekajte da se na površini pojave mali mehurići i odmah sklonite sa ringle.
Uklonite mahunu vanile. Mikserom umutite žumanca sa šećerom. Trebalo bi da se povećaju u zapremini i postanu bela.
U umućena žumanca dodajte vrelo mleko. Uradite to u nekoliko koraka. Ako sipate sve odjednom, žumanca će se zgrudvati.
Stavite na tihu vatru i stalno mešajte dok smesa za domaći sladoled ne počne da se zgušnjava.
Pustite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi, pokrivena prozirnom folijom. Zatim sladoled sipajte u posudu sa poklopcem i stavite u zamrzivač. Svakih pola sata izvadite posudu i dobro promešajte sladoled od vanile.
Povremeno mešajte dok se masa ne zgusne. Prema ovoj metodi, ukupno vreme zamrzavanja je oko 5-6 sati.
U ovom receptu za sladoled od vanile proizvodi su termički obrađeni, tako da može da se čuva u zamrzivaču do mesec dana.
Pogledajte još:
- Koliko kalorija ima u sladoledu;
- Na kojoj temperaturi se čuva sladoled.
Komentari