Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako lako napraviti sladoled od dinje ili lubenice

Kako lako napraviti sladoled od dinje ili lubenice

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
9959
Kako da lako napravimo sladoled od dinje ili lubenice

Malo je ljudi na svetu koji ne vole sladoled – pogotovo po letnjim vrućinama. Iako postoji veliki broj raznovrsnih sladoleda dostupnih u prodavnicama svuda danas, lako možete napraviti sladoled i kod kuće.

Pokušajte da napravite zdrav i ukusan sladoled od lubenice i/ili dinje koji će vas osvežiti u vrućim danima i pružiti vam jedinstvenu dugu voćnih ukusa.

Kako napraviti sladoled od lubenice ili dinje

Najčešće, ledena voćna poslastica se pravi samo od lubenice ili samo od dinje. Priprema se na najprostiji način: pulpa voća nakon vađenja semenki izgnječi se blenderom, jako dobro umuti sa šećerom ili medom po želji, pa sipa u kalupe i zamrzne u zamrzivaču.

Ali možete napraviti i sopstveni sladoled sa pavlakom, mlekom, kombinacijom voća, orašastih plodova i još mnogo toga. Koji sastojci se mogu dodati u ledenu poslasticu:

- Mlečni i kiselo-mlečni proizvodi: mleko, sitni sir, kiselo mleko, pavlaka;

- Kokos pavlaka;

- Šumsko voće, sezonsko voće;

Jednostavam sladoled od lubenice

- Orašasti plodovi, suvo voće;

- Vanila, kakao itd.

Pripremljena smesa za sladoled od lubenice ili dinje zamrzava se kod kuće 2-3 puta. Svaka faza traje od 30 do 40 minuta. Čim na površini forme počne da se pojavljuje tanka kora leda, masa se ponovo miksuje ili intenzivno meša kašikom. Ledeno slatko iskušenje se zatim vraća u zamrzivač. Zašto se ovo radi? Ako se voćna masa ostavi dok se potpuno ne očvrsne, umesto eterične delikatne konzistencije dobiće se čvrsti grumen leda.

Pre stavljanja sladoleda od lubenice za konačno zamrzavanje, stavlja se u posebne kalupe. Neki ljudi koriste kašiku za sladoled da bi poslasticu oblikovali u kuglice. Da biste to uradili, bolje je zamrznuti voćnu masu u plastičnoj posudi koja je čvrsto zatvorena poklopcem.

Napomena! Domaći sladoled od lubenice ili dinje ne treba čuvati u otvorenoj kutiji. Ovo degradira njegov ukus i teksturu.

Dijetalni voćni sorbe od lubenice ili dinje

Najlakši recept sa kojim možete dobiti osvežavajući lagani sladoled. Posebno će se svideti voćni sladoled onima koji drže dijetu i paze na svoju figuru, jer 100 grama poslastice sadrži samo oko 60 kalorija.

Sastojci:

Sladoled od dinje

- 500 g pulpe lubenice ili dinje;

- sok od pola limuna;

- Sveža menta.

Sameljite pulpu lubenice ili dinje blenderom, dodajte sok od limuna. Po želji možete dodati nekoliko kašika šećera u prahu. Masa se stavlja u zamrzivač da se stvrdne. Da bi sorbe od lubenice ili dinje bio mekši i nežniji, sa pojavom ledene kore, masa se ponovo miksuje, pa stavlja u kalupe. Gotov sladoled se služi sa svežim listovima mente.

Jednostavan recept za kremasti sladoled sa lubenicom ili dinjom

Kako napraviti sladoled od lubenice i pavlake? Ovaj recept je veoma jednostavan, čak i početnik kuvar može da se nosi sa njim. Potrebna vam je samo pulpa voća (400 g), čaša guste pavlake, nekoliko kašika šećera u prahu.

Lubenicu (dinju) prepolovite, kašičicom izdubite pulpu. Isecite je na kockice, stavite u veliku posudu, usitnite blenderom.

Sipajte pavlaku u posebnu posudu, mutite dok se ne zgusne. Dodati šećer u prahu, ponovo dobro umutiti.

Napomena! Za pripremu poslastice koristi se krema sa najmanje 30% masnoće. Pogodna je i pavlaka za šlag.

Šlag spojiti sa masom od lubenice, umutiti mikserom. Ne morate da miksujete predugo, inače sladoled neće ispasti vazdušast.

Kremastu masu od lubenice i pavlake stavite u zamrzivač i sačekajte dok na površini ne počne da se stvara ledena kora. Ovo će trajati 30-60 minuta. Izvadite masu iz zamrzivača, dobro umutite, rasporedite u kalupe, vratite u zamrzivač.

Dijetalni sladoled od lubenice ili dinje sa kiselim mlekom

Sastojci:

Kiselo mleko - 400 g;

Pulpa lubenice ili dinje - 400 g;

Šećer u prahu - 4 kašike

Stavite kiselo mleko u posudu, sipajte šećer u prahu, mutite nekoliko minuta. Posebno sameljite komadiće lubenice (dinje), dodajte voćni pire u kiselo mleko. Umutite masu blenderom što duže.

Stavite masu da se stvrdne dok se ne stvori ledena kora, promešajte kašikom ili umutite, ponovo ubacite da se stvrdne. Kada se na površini pojavi kora leda, izvadite sladoled od dinje, ponovo ga umutite, stavite u kalupe.

Sladoled sa lubenicom ili dinjom, bananom i orašastim plodovima

Potopite šolju indijskog oraha ili drugih orašastih plodova u hladnu vodu i ostavite preko noći. Ujutro iscedite vodu, sameljite orahe u kašu. Oljuštite 3 zrele banane, isecite meso na male krugove, zamrznite. Smrznute banane izgnječite, dodajte seckanim orasima, promešajte. U masu staviti pire od lubenice ili dinje, sve dobro umutiti. Po ukusu se može dodati šećer u prahu. Možete dodati i komadiće seckanih oraha. Zamrznite nekoliko puta kao u prethodnim receptima. Na kraju ga stavite u kalupe ili stavite u zamrzivač u plastičnu posudu ako ćete gotov veganski sladoled servirati u kuglicama.

Pogledajte takođe kako se pravi:

- Sladoled bez jaja;

- Italijanski sladoled;

- Pravi Đelato.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni