Čišćenje ostave može vas navesti da se zapitate – da li mogu da koristim staro maslinovo ulje koje je tamo ležalo, zaboravljeno vekovima? Odgovor je ovde - zavisi.
Iako ovaj proizvod ima dug vek trajanja, na kraju se pokvari. Hajde da vidimo malo više informacija o maslinovom ulju uopšte, njegovom roku trajanja i kako da znamo kada se pokvarilo.
Rok trajanja maslinovog ulja
Botanički, maslina (Olea europaea) se smatra voćem. Voće ima rok trajanja, kao i maslinovo ulje – vremenom će postati užeglo ako se ne koristi.
Većina vrsta maslinovog ulja traje 18-24 meseca od trenutka punjenja. Ekstra djevičanska maslinova ulja se manje obrađuju i obično traju manje, oko 12-18 mjeseci. Posle ovih perioda, proizvod vas neće razboleti, ali može razviti oštre ili gorke note koje pokvare ukus jela.
Maslinovo ulje treba čuvati na hladnom i tamnom mestu - poput ormana sa vratima, ormana ili frižidera.
Imajte na umu da ako ga čuvate u frižideru, može izgledati malo mutno i slojevito. Ovo je normalna reakcija na niže temperature i ne znači da je užeglo. Naprotiv - pravo maslinovo ulje mora biti slojevito, stavljeno u frižider.
Takođe pomaže ako je boca napravljena od tamnijeg stakla, kao što je tamnozeleno ili ćilibar, jer to može pomoći u blokiranju svetlosti koja podstiče oksidaciju.
Oksidacija je ćelijski proces koji može da podstakne starenje.
Pored svetlosti, maslinovo ulje može da oksidira i pri kontaktu sa kiseonikom ili izlaganju toploti.
Ako vaše maslinovo ulje ima gorak i kiseo ili ustajao ukus, više nije pogodno za upotrebu. Loš miris takođe može biti pokazatelj toga.
Sa dobro uskladištenim maslinovim uljem u roku trajanja, možete napraviti savršenu domaću fokaču sa maslinovim uljem ili hleb sa maslinovim uljem.