Bonapeti.rs»Saveti»Da li se maslinovo ulje kvari?

Da li se maslinovo ulje kvari?

Da li se maslinovo ulje kvari?

Čišćenje ostave može vas navesti da se zapitate – da li mogu da koristim staro maslinovo ulje koje je tamo ležalo, zaboravljeno vekovima? Odgovor je ovde - zavisi.

Iako ovaj proizvod ima dug vek trajanja, na kraju se pokvari. Hajde da vidimo malo više informacija o maslinovom ulju uopšte, njegovom roku trajanja i kako da znamo kada se pokvarilo.

Rok trajanja maslinovog ulja

Botanički, maslina (Olea europaea) se smatra voćem. Voće ima rok trajanja, kao i maslinovo ulje – vremenom će postati užeglo ako se ne koristi.

Većina vrsta maslinovog ulja traje 18-24 meseca od trenutka punjenja. Ekstra djevičanska maslinova ulja se manje obrađuju i obično traju manje, oko 12-18 mjeseci. Posle ovih perioda, proizvod vas neće razboleti, ali može razviti oštre ili gorke note koje pokvare ukus jela.

Maslinovo ulje treba čuvati na hladnom i tamnom mestu - poput ormana sa vratima, ormana ili frižidera.

Imajte na umu da ako ga čuvate u frižideru, može izgledati malo mutno i slojevito. Ovo je normalna reakcija na niže temperature i ne znači da je užeglo. Naprotiv - pravo maslinovo ulje mora biti slojevito, stavljeno u frižider.

Takođe pomaže ako je boca napravljena od tamnijeg stakla, kao što je tamnozeleno ili ćilibar, jer to može pomoći u blokiranju svetlosti koja podstiče oksidaciju.

Oksidacija je ćelijski proces koji može da podstakne starenje.

Pored svetlosti, maslinovo ulje može da oksidira i pri kontaktu sa kiseonikom ili izlaganju toploti.

Ako vaše maslinovo ulje ima gorak i kiseo ili ustajao ukus, više nije pogodno za upotrebu. Loš miris takođe može biti pokazatelj toga.

Sa dobro uskladištenim maslinovim uljem u roku trajanja, možete napraviti savršenu domaću fokaču sa maslinovim uljem ili hleb sa maslinovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji