Koliko vremena se peče šaran? Vreme pečenja zavisi od veličine same ribe, recepta za šarana, po kome ćemo ga kuvati.
Generalno, za pripremu ribljih jela na odgovarajućoj temperaturi, vreme pečenja je od 40 minuta do sat i po.
Važnije pri određivanju vremena pečenja šarana i ribe je uzeti u obzir debljinu (čvrstinu) šarana. Ako je veći, potrebno je više vremena - najmanje 80-90 minuta.
Na primer, za šarana težine 1 kilogram, pečenje je najmanje 40 minuta na normalnoj temperaturi. Ako ste zabrinuti da bi riba mogla da izgori ili da se osuši, smanjite temperaturu i povećajte vreme kuvanja na 50-60 minuta.
Ako ste odlučili da napunite šarana ili imate neki prilog oko njega, on se peče najmanje 80 minuta, pod uslovom da je fil prethodno kuvan.
Šaran punjen raznim povrćem, težak oko 1 kg, peče se 60-80 minuta, ako je deblji i veće težine - od 90 do 100 minuta.
Pogledajte još i kako očistiti šarana od krljušti i kako da ispržite šarana?
Komentari