Tofu je biljna namirnica sa visokim sadržajem proteina napravljena od soje. Ne sadrži mlečne proizvode, gluten, holesterol i veganski je proizvod, pa je pogodan za osobe koje imaju posebnu ishranu.
Često se koristi kao zamena za meso u vegetarijanskoj i veganskoj hrani.
Tofu ima mnogo proteina, ali ima malo masti i ugljenih hidrata.
Tofu je izuzetno svestran proizvod. Sam po sebi nema mnogo ukusa, tako da poprima ukus onoga sa čime se kuva.
Na tržištu možete pronaći tofu ekstra čvrste, čvrste, srednje i meke teksture.
Tofu, koji je čvršći, ima veći sadržaj kalorija i obezbeđuje više hranljivih materija jer sadrži manje vode.
Mekši tofu ima veći sadržaj vode i manje kalorija, ugljenih hidrata, proteina i masti.
126 grama sirovog i čvrstog tofua sadrži:
Kalorije: 181
Masti: 11 g
Natrijum: 17,6 mg
Ugljeni hidrati: 3,5 g
Vlakna: 2,9 g
Proteini: 21,8 g
Kalcijum: 861 mg
Mangan: 1,5 mg
Selen: 21,9 mcg
Gvožđe: 3,4 mg
Zbog svog sastava, tofu može pomoći u lečenju i prevenciji metaboličkog sindroma, raka i drugih zdravstvenih stanja.
Ako volite tofu, morate probati i naše recepte sa tofuom.
Komentari