Domaći sok od paradajza je tako bogat vitaminima, ukusan i zasićuje! Može se koristiti u svim vrstama recepata i dobra je osnova za mnoge supe od paradajza i još mnogo toga.
Zaista ga je prilično lako pripremiti, a takođe domaći sok od paradajza ima mnogo bolji ukus od kupljenog u prodavnici.
Uzmite oko 10 kilograma paradajza. Operite ga i isecite na male komade. Zatim ga sameljite u mlinu za paradajz bez semena i kore (mlin za sok od paradajza).
U dobijeni sok od paradajza dodajte 1 šolju vode. Sokom od paradajza možete napuniti oko 7 komada flaša od jednog litra. Za 1 litar soka od paradajza stavite oko 1 kašičicu soli, 1/2 kašičice luka i 1/4 kašičice celera.
Napunite flaše i hermetički ih zatvorite čepovima. Flaše sa sokom od paradajza se sterilišu oko 20 minuta nakon što voda u koju su stavljene proključa.
Kada napunite flaše sokom od paradajza, obavezno ostavite oko centimetar vazdušnog prostora na vrhu.
Ako sok čuvate na hladnom i suvom mestu, moći ćete da uživate u njemu do 2 godine.
Namirnice koje su sa visokim sadržajem likopena, kao što je paradajz, imaju mnoge potencijalne zdravstvene koristi. Likopen može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, pomoći kod kardiovaskularnih bolesti i još mnogo toga.
Zato ne propustite da redovno pripremate punjeni paradajz ili ukusnu janiju od paradajza.
Komentari