Čak i kod prvih simptoma upale žuči savetuje se radikalna promena u ishrani. Svu hladnu, začinjenu, previše slanu ili previše masnu hranu treba isključiti iz jelovnika ljudi koji pate od upale žučne kese.
Oni koji pate od žuči ne bi trebalo da konzumiraju alkohol, masno meso ili prženu hranu jer oni izazivaju da žučna kesa proizvodi dodatnu količinu soka za njihovu obradu, što na kraju može postati uzrok kamena u žuči.
Lekari savetuju pacijentima sa obolelom žuči da jedu više nemasnog mesa, koje se mora kuvati ili peći na roštilju. Od mesnih proizvoda akcenat treba staviti na zečetinu, teletinu, meku govedinu i jagnjetinu.
Može se konzumirati piletina na roštilju ili pečena u rerni, kao i posna rečna riba - mrena, klen, mladi šaran, bela riba, pastrmka i dr., koja se, međutim, mora kuvati ili peći na roštilju.
Od mlečnih proizvoda su pogodni obrano kravlje mleko, dijetetski sitni sir, dobro obrani kravlji sir, ajran, tarator (bez belog luka). Mogu se konzumirati kuvano povrće i kašice od povrća, kao i proizvodi od jaja, ali je poželjno ograničiti žumance.
Može se konzumirati gotovo svo povrće, osim spanaća, kiseljaka, zelja, patlidžana, kao i turšije od povrća. Ne treba preterivati sa kuvanim kupusom, prazilukom, lukom i mahunarkama. Od voća je dozvoljeno skoro sve dobro zrelo voće, osim smokava, urmi i plavih šljiva.
Savet je samo informativnog karaktera i ne zamenjuje konsultaciju sa lekarom!
Pogledajte takođe koja hrana je loša za žuč, koji čajevi su dobri za žuč ili pročitajte ovesavete za ishranu kod obolele žuči.
Komentari