Bonapeti.rs»Saveti»Šta je rikota?

Šta je rikota?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41195
Šta je rikota?

Rikota je tradicionalni italijanski sir, koji se proizvodi vekovima. Pravi se od surutke kravljeg, ovčijeg, bivoljeg ili kozjeg mleka koja je preostalo od proizvodnje sira.

Rikota je veoma lep beli sir, mekanog i blago slatkog ukusa. Tekstura rikote je veoma slična gustoj i zrnastoj pavlaci. Sir je bogat nizom vitamina, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, selenom i drugim. Takođe sadrži vredne aminokiseline. Rikota ima izuzetno malo soli.

Rikota sir se može naći u većim prodavnicama. Lako ćete ga prepoznati – ima oblik krem karamela sa blagim tragovima korpe na površini. Sir čuvajte u frižideru, najviše 15-20 dana.

Rikota ima veoma široku primenu u kulinarstvu – za pravljenje raznih deserata, za razna zapečena jela i lazanje, kao i u kombinaciji sa raznim povrćem. Ukus ovog laganog sira odlično ide uz čašu voćnog vina ili različitog voća.

Zahvaljujući prijatnom ukusu, rikota je jedan od najpoznatijih italijanskih sireva. Osim što je veoma ukusna, rikota je izuzetno korisna za zdravlje jer sadrži korisne materije.

Takođe probajte naše kulinarske ideje sa rikotom kao što je ovaj čizkejk sa rikotom ili ova sjajna lazanja sa rikotom.

Takođe pogledajte kako se pravi rikota kod kuće, koja je razlika između rikote i sitnog sira i čime da zamenite rikotu u receptima ako je nemate pri ruci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni