Sveži peršun je izuzetno koristan zeleni začin, kojim posipamo niz ukusnih jela nacionalne kuhinje – čorbe, supe, musake, zapečena jela itd. Sveži peršun nije mnogo izdržljiv i ako se ne skladišti pravilno, osuši se za samo nekoliko dana i tako gubi svoj ukus i zdravstvene kvalitete.
Ako želite da sačuvate peršun duže vreme, možete ga umotati u novine i staviti u plastičnu kesu. Stavite kesu na dno frižidera i kada želite da ga upotrebite u jelu, samo otvorite kesu i uzmite koliko vam treba. Druga opcija je da peršun potopite u čašu vode, ali imajte na umu da je potrebno da svaki dan menjate vodu i uklanjate požutele listove.
Peršun se može sačuvati i pomešati sa sirćetom. Isecite ga, pomešajte sa sirćetom i uljem i stavite u tegle. Prelijte sa toliko ulja da prekrije biljku. Ulje će zaštititi peršun od buđi i kvarenja. Druga još lakša opcija je da iseckate peršun i stavite ga u teglu.
Prelijte uljem i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Poslednja opcija koju ćemo vam ponuditi je samo sa solju. Iseckajte peršun i stavite ga u tegle, pa pomešajte sa velikom količinom soli. Zatvorite teglu i čuvajte u frižideru.
Iseckan i dobro očišćen, peršun može da se zamrzne i u zamrzivaču.
Pogledajte i kako možete gajiti peršun u saksiji i saznajte više o delovanju peršuna tokom trudnoće.
Komentari