Želite da kuvate sa leblebijom, ali niste sigurni kako i koliko dugo da je kuvate?
Pre bilo kakve obrade leblebija se očisti, tako što se uklanjaju sva bezbojna zrna i bilo kakvi drugi otpaci. Tehnički možete da kuvate leblebiju i bez potapanja, ali može da oduzme do 4 sata u šerpi. Što je više sušena leblebija stajala u prodavnici ili u vašoj polici, to će vam više vremena biti potrebno za kuvanje. U takvom slučaju potapanje leblebije je dobra opcija.
Kako se potapa i kuva leblebija?
Postoje 2 vrste potapanja - dugačko i brzo. Potrebna je 1 čaša sušene leblebije, 11 - 13 čaša vode;
Dugačko: Leblebija se potopi sa 3 čaše vode na barem 8 sati ili na ceo dan i celu noć.

Napomena: Leblebija će utrostručiti svoju zapreminu, zato koristite veliku posudu.
Brzo: U veliku posudu se sipa leblebija zajedno sa 3 čaše hladne vode. Stavljaju se na ringlu i kada provri, ostavlja se na 2 minute. Skida se sa ringle i posuda se pokriva poklopcem. Ostavlja se da se odmori na sat vremena. Lebelbija se ocedi i dobro ispere.
Kuvanje: Od potopljene leblebije treba da izađu otprilike 2 čaše. U velikoj posudi se pomešaju leblebija i vode, tako što je odnos koji treba da držimo 1:3 - na 1 čašu namočene leblebije se dodaju 3 čaše hladne vode.
Pokriva se poklopcem dok ne provri. Poklapac se lagano sklanja sa strane, smanjuje se ringla i ostavlja se da se kuva 1 do 1 1/2 sat.
U zavisnosti od toga za šta če se koristiti, može da se izvadi nakon 60 minuta - blago je tvrda, odgovarajuća za salate i supe.
Ako želite da je koristite za humus ili za kremasti krem, ostavite je da se kuva dok se ne dobije željena tektura. Ako je potrebno, možete dosuti još vode. Kada se završi sa kuvanjem, treba da se iscedi.
Skuvanu leblebiju čuvajte u pokrivenoj posudi u frižideru 3 do 4 dana.
Može da se zamrzne u hermetičkoj posudi ili u kesici i da se čuva u zamrzivaču do godinu dana, iako će kvalitet biti najbolji ako se koristi pre 6 meseci.
Na drugi način stoji pitanje sirove leblebije. Kada birate da kupujete sirovu leblebiju, poželjno je da obratite pažnju na izgrickane ili proklijale dleove. Proklijala leblebija se veoma brzo kvari, takođe nije ni dobra za konzumaciju. Sirova leblebija se čuva do godinu dana na tamnom, hladnom i suvom mestu da ne proklija.
Takođe, pogledajte koji začini se stavljaju u leblebiju i saznajte kako da napravite ukusne namaze sa leblebijom poput omiljenog humusa.
Komentari