Kiseli kupus je izvor mnogih vitamina i hranljivih materija. Sadrži veliku količinu makro i mikroelemenata. Kiseli kupus je niskokaloričan, što ga čini veoma privlačnim ljudima koji žele da smršaju. Povećava otpornost organizma na stres, jača imunitet, aktivira metabolizam, pomaže podmlađivanju telesnih tkiva, jača srce, snižava holesterol u krvi.
U većini slučajeva koristimo kiseli kupus bez termičke obrade za salate i lagane obroke, ali da bi se pripremila neka jela, kupus mora biti prethodno skuvan. Dakle, kuvani kiseli kupus služi kao odličan posni nadev za razne pite. Pored toga, pre dodavanja u supu, kupus se mora prethodno prokuvati.
Ne zaboravite da će vreme za pripremu kiselog kupusa zavisiti od raznovrsnosti pripremljenih jela sa kupusom, a kuvanje će varirati od 25 do 40 minuta. Takođe, ako je kupus jako kiseo, to se može ispraviti pre kuvanja tako što ćete ga potopiti u hladnu vodu. Kupus kuvajte na laganoj vatri ispod poklopca dok ne bude spreman.
Kako kuvati kupus korak po korak?
Korak 1
Za ovo nam je potreban kiseli kupus, voda, lonac.
Korak 2
Kupus naseckajte, ocedite od salamure i stavite u šerpu.
Korak 3
Dodajte vodu.
Korak 4.
Prokuvajte.
Smanjite vatru na minimum i kuvajte poklopljeno dok ne bude gotov. Za supu od kupusa - dinstajte 15-20 minuta; za nadev od kupusa - oko 40 minuta; za jelo sa kupusom - oko 60 minuta.
Takođe pogledajte kako da čuvate kiseli kupus i obavezno isprobajte naše recepte sa kiselim kupusom, kao što je ova svinjetina sa kiselim kupusom i tradicionalna kapama iz Banskog.
Komentari