Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi kiseli kupus

Kako se pravi kiseli kupus

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
1 od 2 Fotografije

Kiseli kupus s celim glavicama


Izaberite zdrave i čvrste glavice kupusa i očistite ih. Napravite razrez "na krst" u dršci kupusa, tako da mu udubljenje bude 3-4 centimetra. Naređajte zbijeno glavice kupusa u kacu ili bure i pritisnite odozgo s drvenom rešetkom. Zalijte glavice sa hladnom vodom u koju ste prethodno rastvorili so za kuvanje.

Proporcija je sledeća: na svakih 10 litara vode stavlja se po 400 grama soli. Salamura bi trebalo da prekrije rešetku, pa čak i da bude 10 centimetara iznad nje. Ako dodate nekoliko glavica crvenog kupusa, to će dati prijatnu boju salamuri, a nekoliko klipova kukuruza će pojačati fermentaciju. Pretačite kupus tokom dana u naredne dve nedelje.

Kiseli kupus je tradicionalna zimnica kod bugara. Osim što ima neobičan ukus i što je u osnovi mnogih tradicionalnih bugarskih jela, kiseli kupus je i veoma koristan za organizam, posebno tokom dugih zimskih meseci, kada obično patimo zbog nedostatka vitamina.

Pre svega on je izuzetno vredan izvor vitamina C. Izračunato je da dvesta grama ovog dragocenog proizvoda može da nadoknadi čak polovinu dnevne doze vitamina C.

Kiseli kupus je takođe bogat i vitaminom B6, kao i mnogim korisnim mikroelementima kao što su na primer kalijum, gvožđe, magnezijum, cink i drugi. Redovno konzumiranje kiselog kupusa isto tako može da poboljša vaše varenje i mikrofloru stomačno-crevnog trakta.

Pripremanje kiselog kupusa u domaćim uslovima je jednostavno, ali ipak treba imati u vidu neke detalje. Ovde ćemo vam predložiti dva recepta, koji će vam pomoći da spremite ukusan i hranljiv kiseli kupus, sa kojim ćete praviti raznolike menije tokom zimskih meseci.

Pogledajte naša dva recepta za kiseli kupus sa slika gore!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji