Bonapeti.rs»Članci»Povrće»Kiseli Kupus

Kiseli Kupus

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Kiseli kupus

Kiseli kupus predstavlja namirnicu koja se dobija fermentacijom svežeg kupusa u specijalno spremljenoj salamuri uz dejstvo mlečnih kiselih bakterija.

U prošlosti, kada nisu postojali frižideri i zamrzivači, fermentacija je bila metoda za čuvanje hrane. Iz tog razloga fermentisana hrana je deo kuhinja mnogih naroda.

Istorija kiselog kupusa

Kiseli kupus je veoma važan i nezamenljiv deo naše tradicionalne kuhinje. Uprkos tome se smatra da su Nemci prvi proizveli kiseli kupus. Međutim, kiseli kupus ima ima malo dužu istoriju, jer u dalekoj Kini je bio poznat još pre 2000 godina, kada se seckani kupus spremao sa pirinačnim vinom. Postoje tvrdnje da se u Evropu preneo pre oko 1000 godina.

Ranije se u Nemačkoj koristila metoda suve fermentacije, koja je podrazumevala soljenje seckanog kupusa i dodavanje kleke. Kada se voda zahvaljujući soli otpusti, dobijena tečnost se koristila za marinade.

Holanđani, koji su bili proslaljeni kao moreplovci, su na svoje brodove uvek nosili kiseli kupus. Razlog je njegov dug rok trajanja i sposobnost kupusa da štiti od skorbuta.

Sastav kiselog kupusa

Kiseli kupus sa kobasicom

Kiseli kupus je veoma bogat vitaminima. Samo 200 g ovog kupusa obezbeđuje neophodnu dnevnu dozu vitamina C. Bogat je i vitaminom B6, nikotinskom kiselinom, mikroelementima kao što su cink, magnezijum, kalijum i gvožđe.

Koristi od kiselog kupusa

Osim što ima neverovatan ukus, kiseli kupus ima dosta koristi za zdravlje čoveka. Na prvom mestu, konzumiranje kiselog kupusa pomaže za obnavljanje balansa u želudačno - crevnom traktu.

Kiseli kupus spada u mali broj namirnica koje imaju veoma korisne bakterije Lactobacillus plantarum. Ove bakterije potpomažu rad imunog sistema, generišu nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline, blokiraju razvoj bakterija koje su opasne po organizam čoveka, a tu spadaju kandida, ešerihija koli i druge.

Budući da sadrži mlečne kisele bakterije, kiseli kupus uklanja želudačne probleme, upravo jer ove bakterije imaju antimikrobno dejstvo i odlično utiču na crevnu floru u korist dobrih bakterija u crevima.

Kiseli kupus je odličan način da se telu obezbede vlakna, probiotici, enzimi za varenje i vitamini u sezoni kada svežeg povrća gotovo i nema.

Sam po sebi, kiseli kupus spada u super namirnice. Štiti telo od kancera, upala i usporava proces starenja. Važno je spomenuti da prirodna fermentacija kiselog kupusa transformiše korisne materije, koje se inače kod svežeg kupusa teško vare, u lako svarljive.

Kiseli kupus ima antikancerogena svojstva zbog procesa fermentaije kada se u kupusu stvaraju izotiocianati. Ove materije sprečavaju nastajanje i razvoj ćelija raka.

Kiseli kupus je niskokalorična namirnica i ima moć da brzo zasiti, što ga čini i dobrim za osobe koje su na dijeti. Kiseli kupus i njegov sok su prirodni moći probiotici, pa ga zato osobe sa gastritisom i čirom veoma cene. Čaša soka od kiselog kupusa kada se popije ujutru na prazan stomak pozitivno deluje na sluzokožu želuca.

Vitamin K u kupusu je veoma važan za koštani metabolizam, a u kombinaciji sa velikim količinama vitamina C se pretvara u fantastičnu kombinaciju koja potpomaže zdravlje kostiju.

Priprema kiselog kupusa

Prvo je potrebno burence. Broj glavica treba da bude toliki, koliko da se napuni bure. Birajte dobro očuvane glavice srednje veličine. Potrebno vam je i crevo, kojim ćete osvežavati vodu u buretu. Još veće olakšanje će biti i bure sa slavinom.

Glavica kiselog kupusa

prvo jedan deo stavite pored creva na dno bureta. Očišćene glavice poređajte zbijeno jednu do druge. Tako poređane glavice prelijte salamurom. Salamura je jedan od najvažnijih delova u sasmom procesu pripreme kiselog kupusa. Meša se 40 g soli na 1 litar vode.

Pravi se tolika količina salamure, koliko je potrebno da se glavice kupusa u potpunosti preliju. Bure se ostavlja u prostoriju gde je temperatura umerena (da nije ni mnogo toplo ni mnogo hladno). Nakon 7 dana se kupus osvežava crevom i taj postupak se ponavlja nekoliko dana dok se kupus ne ukiseli. Kada prođe nekih 25 dana, kiseli kupus će biti gotov.

Ako želite da kupus dobije drugu boju, dodajte u bure cveklu. Za bolju aromu možete dodati jabuke, dunje, luk ili limun. Ako su pristune poteškoće u ređanju glavica i ako isplivavaju iz vode, možete ih pritisnuti kamenom ili nekim drugim teškim predmetom.

Kiseli kupus u kulinarstvu

Pre svega treba napomenuti da ako želite da kiseli kupus sačuva sve korisne materije, on se nikako ne sme prati, jer se tako sa pranjem ispira u veliki broj tih materija. Termička obrada ne sme da bude više od 20-30 minuta, jer se na taj način isto gube korisne materije.

Salata od kiselog kupusa

Često se kiseli kupus konzumira kao sirov, kao salata, sa mesom ili drugim jelima. Jedan od najčešćih načina da se konzumira kiseli kupus je ujedno i najjednostavniji - kiseli kupus se seče i začini alevom paprikom i uljem.

Kiseli kupus je nerazdvojivi deo nekih zimskih jela kao što su to sarme i podvarak. Kiseli kupus se peče i sa svinjetinom, a njegova salamura je jedan od najefikasnijih leova za mamurluk.

Štetnost kiselog kupusa

Kao i sa ostalim namirnicama, tako ne treba preterivati ni sa kiselim kupusom. Iako ima mnoge koristi za zdravlje, on takođe može biti i štetan. Razlog tme je so kojom se soli. Osobe koje imaju bubrežna oboljenja trebalo bi da obrate pažnju kada je konzumacija kiselog kupusa u pitanju. Preterana konzumacija kiselog kupusa može izazvati otoke u telu i zadržavanje tečnosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas