Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravimo pekmez od grožđa?

Kako da napravimo pekmez od grožđa?

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
621
Kako da napravimo pekmez od grožđa?
Fotografije: Juliya

Pekmez od grožđa možete napraviti na mnogo načina. Evo jednog od njih.

Za pekmez je pogodno dobro zrelo grožđe slatkih sorti.

Operite grožđe i uklonite sva oštećena zrna.

Stavite grožđe u lonac sa debelim duplim dnom i lagano ga zgnječite.

Grožđe skuvajte, pa ga ispasirajte u pire. Dobijenu smesu dva puta procedite kroz cediljku, pa kroz gazu.

Dobijeni sok ili širu kuvajte dok se ne zgusne do konzistencije meda. Nemojte dodavati šećer, vodu ili bilo šta drugo. Pred kraj kuvanja možete dodati blago pržene bademe ili orahe.

Sipajte topli pekmez od grožđa u suve i zagrejane tegle, dobro ih zatvorite poklopcima i okrenite naopačke.

Čuvajte pekmez na suvom i hladnom mestu van direktne sunčeve svetlosti.

Pekmez je korisna hrana koja u potpunosti zamenjuje šećer. Koristi se kao prirodni zdravi zaslađivač za pripremu slatkiša, možete ga dodati u čaj i kafu, jednostavno ga namazati na tost ili konzumirati direktno.

Možete ga koristiti i kao zamenu za med u brojnim receptima.

Pogledajte i kako da napravite pekmez od urmi i pekmez od šljiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni