Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena se aerira rakija?

Koliko vremena se aerira rakija?

Koliko vremena se aerira rakija?

Svaki ljubitelj dobrih alkoholnih pića treba da zna da je za dobijanje kvalitetne rakije potrebno aeracija. Proces aeriranja zavisi od perioda fermentacije komine i ne utiče na gotov proizvod.

Aeriranje rakije je zaista potrebno da bi se stimulisalo razmnožavanje kvasca iz roda Saccharomyces cerevisiae. Kvasci su glavni učesnici fermentacionog procesa i omogućavaju da alkoholna fermentacija teče pravilno, bez prisustva štetnih derivata.

Pošto su kvasci aerobni mikroorganizmi, oni treba da žive u sredini bogatoj kiseonikom. Da bi se obezbedio ovaj neophodni kiseonik, važan za mikroorganizme, potrebno je da se voćna kaša meša najmanje jednom dnevno u trajanju od tri nedelje.

Na taj način se obezbeđuje pravilan proces alkoholne fermentacije. Posebno kada nastupi period aktivne fermentacije, koji traje oko 14 dana, dobar proizvođač treba da se potrudi da meša voćnu kašu čak dva puta dnevno kako bi obezbedio kvalitetan proizvod.

Ako se proces aeriranja rakije ne ispoštuje na pravilan način, dobićete proizvod sa visokim sadržajem sirćetne kiseline, aldehida i drugih jedinjenja, što negativno utiče na osobine ukusa kvalitetne gotove rakije.

Pogledajte takođe zašto rakija zagori i kakav uticaj rakija ima na krvni pritisak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni