Možete da se razbolite od salmonele konzumiranjem različite vrste hrane, uključujući pileće, ćureće, goveđe, svinjsko meso, jaja, voće, klice i drugo povrće.
Hrana koja prenosi salmonelu može biti prerađena hrana kao što je maslac od orašastih plodova, zamrznute pite, pileći zalogaji ili drugi polufabrikati.
Hrana nije jedini način putem kojeg se salmonela prenosi među ljudima. Bakterije mogu doći kod vas i putem zagađene vode, preko životne sredine ili drugih ljudi koji su takođe prenosioci.
Čak i kućni ljubimbi mogu da vas zaraze salmonelom i drugim štetnim mikrobima.
Simptomi salmonele
Zaraza salmonelom može biti ozbiljna. Simptomi obično počinju 6 sati do 6 dana nakon zarate. Uključuju dijareju koja može biti kvava, groznicu i grčeve u stomaku.
Većina ljudi se oporavi u periodu od 4 do 7 dana bez korišćenja antibiotika. Kod nekih osoba sa teškom dijarejom može biti potrebna hospitalizacija ili primena antibiotika.
Javie se lekaru ako imate:
- Dijareju i groznicu;
- Krvavu stolicu
- Dugotrajno povraćanje, koje vam smeta pri zadržavanju tečnosti:
- Znakove dehidratacije:
- Vrtoglavicu.
Pogledajte takođe kako se hraniti prilikom salmonele, kako da se zaštitite od salmonele i koji su simptomi salmonele kod dece.
Komentari