Vremena se menjaju, ekologija i tehnologija - takođe, sada je u modi ukusna, ali često nezdrava hrana. Mnogi od nas jednostavno ne razmišljaju o tome šta jedemo. I razmišljati i proučavati ovo pitanje je vredno toga.
Uzmimo na primer meso i mlečne proizvode. Meso i mleko životinja koje su tovljene i hranjene antibioticima i hormonima odavno su na našoj trpezi. To bukvalno truje naše telo i uništava crevnu floru. Šta je sa ispašom životinja na ekološki nepovoljnim mestima ili hranjenjem štetnom i kontaminiranom hranom koja se uzgaja i ubire u takvim područjima? Na kraju krajeva, to utiče na kvalitet mesa i mleka i naše zdravlje.
Povrće i voće se često natapaju hemikalijama kojima se prskaju, posebno njihova kora. Tone jabuka se prskaju raznim hemikalijama tokom cele sezone, a rezultat - ni jedan crv za tone jabuka! Crvi ih ne mogu jesti, ali mi ih jedemo.
Biljke i voće koje se gaje u savremenoj poljoprivredi su čitavo „skladište“ toksičnih materija, uključujući pesticide, herbicide, insekticide, teške metale itd.
Sa mesom je ista situacija, jer životinje jedu od te iste kontaminirane hrane.
Šta hranu čini štetnom
U fazi prerade, proizvodima se dodaju veštačke boje, konzervansi i arome. One proizvode jeftine proizvode, dobro očuvane, lepe i ukusne, ali još opasnije po naše zdravlje. Ambalaža koja se koristi za ove proizvode je poslednji "doprinos" dijetetskih suplemenata.
Hemikalijama prskamo hranu, pretvaramo hranu u nesakupljivu supstancu, trujemo je kancerogenima, pakujemo je u plastične kutije, koje potom raspršujemo u okolinu.
I to se zove hrana?
Ova „hrana“ nema nikakve veze sa našom prirodom, ali većina ljudi jede upravo tu „hranu“. Da li je čudo što toliko ljudi umire od bolesti koje se mogu sprečiti? Jednostavno, svakodnevno se trujemo „hranom”.
O čuvenom mononatrijum glutamatu
Hajde da prvo vidimo šta je mononatrijum glutamat. Mononatrijum glutamat takođe poznat kao E621 je beli kristalni prah koji se dobro rastvara u vodi. Takav aditiv poboljšava ukus i miris proizvoda. Ali ne treba odmah da se plašite ove supstance, jer postoji i prirodna i sintetička. A njegov uticaj zavisi od količine hrane koja se konzumira dnevno.
Takođe, prema brojnim studijama, mononatrijum glutamat izaziva zavisnost u konzumiranju hrane sa glutamatom. A proizvodi iz naših dnevnih obroka koji sadrže beli prah su uglavnom:
- kobasice, viršle;
- hamburgeri;
- čips;
- gotovi sosovi;
- krekeri i grickalice;
- kocke bujona;
- poluproizvodi;
- suvi začini.
Ovo se odnosi na neprirodni mononatrijum glutamat.
Identifikovana su tri glavna izvora prirodnog glutamata: alge, slad i cvekla.
Takođe prirodni mononatrijum glutamat se može naći u namirnicama kao što su: sir parmezan, svinjetina, govedina, piletina, pečurke, spanać, špargle, kupus, luk, grašak, kukuruz, školjke, čedar, skuša, zreli paradajz, sardine, šunka, slanina, soja sos, kombu alge.
Koristeći ove proizvode, možete pripremiti ukusno jelo sa pravim ukusom bez pribegavanja bilo kakvoj hemiji.
Pogledajte i koliko je štetna prerađena hrana.
Komentari