Bonapeti.rs»Saveti»Bonton kod konzumiranja školjki

Bonton kod konzumiranja školjki

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Pomoćnik kuvara
52
Bonton kod konzumiranja školjki

Da li ste se ikada zapitali kako treba da jedete školjke? Često se serviraju sa školjkama (oklopima), što ostavlja mašti na volju kako doći do jestivog dela i šta učiniti sa praznom ljušturom.

Koliko god ukusne, mogu biti izazov za jelo. Možete da jedete školjke prstima, viljuškom i kašikom. Ne morate da završite sa lepljivim prstima i kapljicama soka od školjki na košulji.

Za savet o bontonu u konzumiranju školjki i samopouzdanju da ih poručite bez brige, nudimo vam nekoliko saveta.

Prelomite svoju prvu školjku na pola i koristite jednu polovine školjke kao kašiku. Iako se u nekim finim restoranima generalno ne smatra učtivim, u Francuskoj je, na primer, uobičajeno da se koristi prazna školjka kao alat za vađenje mesa iz drugih školjki.

Koristite jednu polovinu kao kašiku i ubacite je u sledeću školjku da izvadite meso. Ako ostavite svoju prvu školjku meizlomljenu, možete je koristiti kao par klešta da zgrabite druge školjke ili izvučete meso.

Uklonite sve svoje komade mesa iz ljuske pre nego što počnete da jedete. Iako se ovo često smatra neobičnim, na većini mesta je prihvatljivo da očistite školjke na početku obroka i uživati u njima odjednom.

Ako ste na svečanoj večeri, izvucite meso viljuškom. Slobodnom rukom pažljivo izvadite meko meso iz otvorene ljuske. Primetićete da je meso još uvek delimično pričvršćeno za ljusku, tako da ćete možda morati da koristite viljušku da ostružete dno mesa da biste ga izvadili iz ljuske. Pažljivo zabodite meso i polako ga izvucite iz ljuske.

Vodite računa o praznim školjkama. Obično će vam biti servirana posebna posuda ili tanjir za školjke. Ako vam nije dat poseban tanjir ili posuda, vratite prazne školjke na tanjir. Nikada ne stavljajte odbačene školjke na zajednički tanjir ako ih delite.

Možda ćete dobiti posudu u kojoj ćete isprati prste. Ako postoji posuda za ispiranje, sasvim je prihvatljivo jesti prstima. Uživajte u obroku!

A da bi to bilo tako, ne propustite ukusne recepte za:

- školjke sa belim vinom;

- pohovane školjke;

- školjke Sen Žak.

Pogledajte takođe kako se služe školjke i koliko dugo se kuvaju školjke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni