Meso mekušaca je ukusno i lako ga ljudski organizam usvaja. Ono sadrži mnogo cenjenih hranljivih sastojaka - gvožđe, vitamin C itd. Od morskih plodova se mogu pripremiti razna jela, salate, janije, predjela, jela sa pirinčem - pečena, pržena, dinstana, pohovana.
Prilikom kulinarske izrade gozbi sa morskim plodovima, tehnologija pripreme je specijalna.
Školjke mogu biti rečne i morske. Meso crne školjke koja živi u Crnom moru se koristi za predjela sa školjkama, salate sa morskim plodovima, glavna jela itd.
Školjke vole ljudi koji imaju fin ukus. Pre pripreme školjke se sastružu nožem i potapaju u hladnu vodu, nakon čega se čiste četkom.
Meso školjke se može servirati kuvano i dinstano u maslacu.
Pripremaju se tako što se školjke kuvaju u vodi 15-20 minuta dok se ne otvore ljušture. Vadi se meso, opere, prelije toplom vodom, dodaje se maslac, sitno iseckan beli luk i so po ukusu.
Kuvaju se dok ne ostanu sa malo sosa. Kao toplo predjelo se serviraju obično pržene ili pohovane školjke, ukrašene odgovarajućim toplim sosom.
Tradicionalne školjke se kuvaju u belom vinu, pavlakom sa paradajzom i bosiljkom u sopstvenom sosu.
To su glavne kombinacije koje su u osnovi većine soseva.
Marinirajte školjke u sosu od soje i belog luka. Ostavite 2 sata. Nakon toga pecite u rerni, prethodno namažite kalup maslacem.
Nakon togar raspordite na poslužavnih, ukrasite italijanskim začinima, prelijte sosom od limuna i belog luka i servirajte.
Pripremljene na ovaj način budu ukusne i nežne.
Komentari