Ljutenica je jedan od najomiljenijih proizvoda na balkanskoj (bugarskoj) trpezi. Široko je popularna od davnina, a danas postoje stotine njenih varijacija i recepata za domaću ljutenicu.
Mnogi ljubitelji ljutenice najviše vole njen domaći ukus. Zbog toga, leti hiljade ljudi počinje da priprema potrebne sastojke iz recepata za njenu pripremu.
Pored potrebnih proizvoda, njihov odnos je takođe veoma važan
Koji pleh izabrati za pripremu ljutenice
Evo nekoliko saveta o tome koja je posuda najbolja za kuvanje ljutenice:
Prihvaćeno je da je pleh najpogodnija posuda za pripremu ljutenice.
Da biste pripremili ljutenicu, morate da izaberite odgovarajući pleh, koji ima sledeće karakteristike:
- Nerđajuć posuda. Preporučljivo je odabrati pleh koji je napravljen od nerđajućeg materijala. Najčešći materijal je alpaka ili nerđajući čelik;
- Dubina. Morate odabrati pleh sa velikom dubinom. Ovo će stvoriti dodatnu pogodnost pri radu i omogućiti vam da pripremite veću količinu;
- Otpornost na mehaničke udarce. Nerđajući čelik je najtrajniji materijal u poređenju sa drugim materijalima za posuđe;
- Dug radni vek. Takve posude treba da budu dugotrajne, jer ćete ih koristiti više godina. Zahvaljujući čvrstom materijalu, pleh za ljutenicu može biti netaknut tokom dužeg vremenskog perioda;
- Otpornost na koroziju. Odgovarajući pleh za ljutenicu treba da sadrži hrom, zbog koga nerđajući čelik ne reaguje. Prihvaćeno je da posuda od nerđajućeg materijala mora da sadrži najmanje 16% hroma.
Pogledajte i koji začini se stavljaju u ljutenicu, zašto se sirće stavlja u ljutenicu i kako se pravi najukusnija ljutenica u rerni.
Komentari