Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koje začine treba da stavimo u ljutenicu?

Koje začine treba da stavimo u ljutenicu?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Ljutenica na hlebu

Gotovo svi koji su probali pravu domaću ljutenicu polizali su prste. Bez obzira da li se namaže na krišku hleba, služi kao prilog ćufticama ili ćevapima ili se pomeša sa ukusnim pasuljem, ostaje jedna od najčešće konzumiranih konzerviranih jela. Međutim, ako želite da napravite domaću ljutenicu, dobro je znati koji se začini u nju obično stavljaju i pored toga da nađete odgovarajući recept. Evo nekih informacija o tom pitanju:

1. U praksi se u ljutenicu mogu dodati bilo koji začini po želji i ukusu onoga ko je sprema, ali nema načina da se napravi ljutenica bez dodavanja malo soli, šećera i masnoće. Obično se koristi ulje, ali ako želite da ljutenica bude zdravija, ulje možete zameniti maslinovim uljem, a u većini recepata se na 10 kg paprike dodaje oko 1 litar masnoće;

2. Ako spremate egzotičniju ljutenicu, možete naići i na niz recepata u kojima se pored standardnih proizvoda dodaje med ili čak krokan. U ovim slučajevima dobro je preskočiti šećer;

3. Standardni začini za ljutenicu su mirođija i peršun, sa oko 2 vezice na 10 kg paprike. Ove aromatične biljke se takođe dobro slažu, tako da možete bezbedno staviti 1 vezu mirođije i 1 vezu peršuna;

4. U većini recepata za ljutenicu dodaje se i biber, ali pazite da ne preterate, posebno ako vaša deca vole ljutenicu;

Ljutenica u tegli

5. Ako ne planirate da deca jedu vašu domaću ljutenicu, lako joj možete dodati ljutu aalevu papriku ili nekoliko ljutih papričica;

6. Ostali začini koji se nalaze u receptima koji se stavljaju u ljutenicu su celer, bosiljak, kumin, pa čak i kari, korijander i ren;

7. U jednom od najčešće korišćenih recepata za ljutenicu, na primer, uključen je i bahar, ali dobro je napomenuti da on uopšte nije tradicionalan za ostale delove zemlje, jer među ostalim proizvodima ima i zelene jabuke. ;

8. U stvari, ukratko rečeno, u ljutenicu je obavezno dodati so, šećer i masnoću, a zatim možete da je začinite po sopstvenom ukusu. Najvažnije je da vam se sviđa, jer da je napravite sami nije tako brz i lak proces.

Pogledajte i koliko soli se stavlja u ljutenicu, koliko šećera se stavlja u ljutenicu i da li se sirće stavlja u ljutenicu.

Obavezno probajte i naše isprobane recepte za lutenicu u rerni ili grubo mlevenu ljutenicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest