E217 je aditiv za hranu koji se široko koristi u prehrambenoj industriji kao konzervans. Ovaj konzervans se po hemijskom sastavu ne razlikuje od E216 (propil p-hidroksi benzoat). Dobija se sintetički.
Hemijsko ime pod kojim se E217 može naći je natrijum propil p-hidroksi benzoat. Hemijska formula supstance je C10H11O3Na. To je kristalni beli prah koji se dobro rastvara u vodi.
Aditiv ima jaku antimikrobnu aktivnost, zaustavlja rast bakterija, plesni, kvasca i raznih gljivica.
Iz tog razloga se koristi u kozmetici na bazi vode za spoljnu upotrebu (šamponi, losioni, kreme itd.). U prehrambenoj industriji E217 se koristi zajedno sa dodatkom E216 kao konzervans u konditorskim proizvodima i proizvodima od mesa.
Dnevni unos natrijum propil p-hidroksibenzoata ne bi trebalo da prelazi 10 mg po kg telesne težine.
Kada se proguta, natrijum propil p-hidroksibenzoat (E 217) može izazvati niz bolesti kao što su: astma, urtikarija, moguća utrnulost u ustima, jaka iritacija stomaka ili alergijski dermatitis.
Kontraindikovan je za astmatičare koji pate od hipotenzije. Takođe može izazvati:
- glavobolju;
- crevni poremećaj;
- hiperaktivnost kod dece i dr.
Supstanca je kancerogena, sposobna je da izazove oslobađanje histamina i pojavu različitih alergija, kao i da negativno utiče na kardiovaskularni sistem.
Zbog mogućeg negativnog uticaja na zdravlje ljudi, aditiv E217 je strogo zabranjen za upotrebu u prehrambenoj industriji u mnogim zemljama.
Postoji zabrana uvoza proizvoda koji sadrže E217 u EU.
Pogledajte takođe koji su najopasniji konzervansi u hrani i saznajte kako da smanjite unos opasnih konzervanasa.
Komentari