Protein surutke je vrsta dodatka ishrani, koji pomaže u povećanju i održavanju mišićne mase. Njegova proizvodnja se zasniva na mleku i potpuno je bezopasna.
Ime mu potiče od surutke – nusproizvoda koji se dobija u proizvodnji mleka, sira, kačkavalja i drugih mlečnih proizvoda. Da bi se dobio dotični protein, neophodno je da surutka prođe određenu obradu i filtriranje.
Kada se to dogodi, dobijeni proizvod se ostavlja da se osuši dok ne postane beli prah, što je oblik u kojem se ovaj dodatak ishrani može naći. Ovaj nutritivni sastojak ima niz korisnih svojstava za organizam i dobro je da ga uzimaju čak i ljudi koji se aktivno ne bave sportom ili fitnesom.
Naravno, pre svega, pomenućemo njegov dobar efekat na gubitak viška kilograma i pomaganju u održavanju željene težine. Obnavlja mišićno tkivo, bori se protiv mišićne upale i pomaže u jačanju celog imunološkog sistema.
Prema istraživanju, protein od surutke može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe kontroliše pritisak, održavajući ga u normalnim granicama. Njegove druge zdravstvene koristi uključuju borbu protiv visokog holesterola, čije nivoe uspešno snižava. Astma je takođe među problemima koje ovaj protein može da kontroliše.

Tipično, dodatke ishrani, posebno proteine poput ovog, uzimaju ljudi koji se aktivno bave sportom, fitnesom ili drugim vrstama intenzivne fizičke aktivnosti. Zbog toga će sportisti najbolje moći da ocene njegove kvalitete.
Važno je napomenuti da protein od surutke organizam izuzetno brzo apsorbuje i ne stvara osećaj težine u stomaku.
Važno je da suplement uzimaju ljudi koji se bave ovako aktivnim aktivnostima, jer su tada organizmu potrebni proteini, a njihovi glavni izvori su jaja, meso i riba. Ponekad, međutim, nemamo vremena ili mogućnosti da preko hrane dobijemo potrebnu količinu.
Protein od surutke je još jedan način na koji možemo da obezbedimo svom telu supstancu koja mu je potrebna za pravilno funkcionisanje.
Takođe pogledajte koliko grama proteina treba da konzumiramo dnevno, koliko proteina ima u različitim vrstama mesa i koji su izvori biljnih proteina.
Komentari