Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravimo testo za svežu testeninu?

Kako da napravimo testo za svežu testeninu?

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
99
Kako da napravimo testo za svežu testeninu?

Za pravljenje testenine kod kuće potrebna je određena vrsta brašna.

Brašna imaju vidljivu oznaku koja određuje njihov sastav, tip 0 i tip 00. Brašno za pravljenje testenina je od posebne sorte tvrde pšenice, blago zlatne boje i strukturnijeg ili krupnijeg griza, nazvanog Durum griz, kod nase je poznato kao Semola brašno. Brašno od tvrde pšenice ima veći sadržaj proteina.

Pravljenje sveže testenine je laka i prijatna aktivnost.

Potrebni proizvodi za 1 porciju su:

jaja - 1 komad, sobna temperatura

brašno Semola - 100 g

mašina za pravljenje testenine

Naravno, možete koristiti obično brašno, ali sveža testenina ima svoja pravila. Pravi se od brašna Semole, koje se dobija od tvrde pšenice i pogodno je za pravljenje svih vrsta testenina, špageta, fetučina, bukatinija, njoka i slično.

Prvo, prosejte i sipajte brašno na kuhinjsku površinu, napravite udubljenje i razbijte jaje u njega. Počnite da mešate, dodajući brašno malo po malo dok se ne formira kugla testa. Mesite 10-15 minuta, premažite vrh sa malo maslinovog ulja, pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta.

Hlađenje se ne preporučuje. Važno je da testo odstoji kako bi se gluten razvio, a samo testo postalo fleksibilno i lako za rad.

Takođe je moguće razviti kore oklagijom, ali u tom slučaju se neće ravnomerno razviti, kora će biti malo deblja, a samim tim i nedovoljno tanka, što će naštetiti dobrom kvalitetu testenine.

Gotovo testo se deli na porcije radi veće udobnosti, ostali delovi se ponovo prekrivaju folijom kako se ne bi osušili.

Mašina za testeninu se priprema tako što se koristi prema pravilima navedenim za upotrebu.

Otkinuti komad testa se lagano pobrašni, oblikuje u veknu i stavlja prvo na najviši stepen mašine, zatim se kora preklopi na tri dela, pospe brašnom i ponovo razvije, ali na nižem stepenu, ponovo preklopi, pospe, ponovo istanji na nižem stepenu i nastavi na isti način, posipajući posle svakog skidanja testa, pa na nižem stepenu, dok se ne dođe do najnižeg stepena.

Trebalo bi da dobijete glatko, nelepljivo testo. Postupak razvijanja - tanjenja može se nastaviti dok se ne postigne željena debljina kore. Ako se pripremaju špagete ili taljatele, one se na kraju propuštaju kroz noževe za sečenje, koje svaka mašina ima.

Saveti za one koji sami prave testeninu:

1. Testo uvek treba lagano posuti brašnom pre nego što se stavi u mašinu za valjanje.

2. Kada je testenina spremna, ostavlja se da se osuši oko 30 minuta, ali može potrajati i do dva do tri sata. Sledi njeno kuvanje.

3. Sveža testenina je gotova mnogo brže od kupovne testenine; stavite je u prethodno ključalu slanu vodu ne duže od 3 do 4 minuta. Ostavlja se malo al dente ili kako kažu, da se lepi za zube. Ovo je obavezno za svaku testeninu.

4. Sveža testenina, kada bude gotova, isplivaće na površinu.

Pravljenje sveže testenine je malo zadovoljstvo ukusa i arome.

Pogledajte i kako da napravite savršenu domaću testeninu, kako da se testenina ne lepi i isprobajte ove klasične sosove za testeninu.

Obavezno isprobajte naše recepte za testeninu sa škampima ili ovu ukusnu testeninu sa pečurkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni