Mocarela i burata su dva „bisera“ italijanske proizvodnje mlečnih proizvoda. Neki ljudi, videvši sir, misle da su ova dva proizvoda apsolutno slična. Uprkos sličnom izgledu i nekoliko zajedničkih osobina, postoje velike razlike između ova dva sveža sira.
Burata se uvek pravi od istog testa kao i mocarela, ali u ovom slučaju testo služi isključivo kao omotač za fil. Unutar burate je mekani i kremasti fil, straćatela, mešavina iskidanih komadića istog testa i guste pavlake.
Mocarela ima nežniji ukus i elastičniju konzistenciju, burata je mnogo mekši i ukusniji sir, ali je zbog prisustva pavlake mnogo kaloričniji.
Pored toga, burata ima mnogo kraći rok trajanja od mocarele - samo nekoliko dana. Lako je shvatiti da je sir već ustajao - glave se prekrivaju klizavom sluzi sa žućkastim nijansom, a nakon nekoliko dana pojavljuje se neprijatan miris.
Ako planirate da pravite picu, sveža mocarela je najbolja opcija jer je jeftinija od burate, a istopljena burata gubi svoju karakterističnu kontrastnu teksturu.
Burata se servira najbolje sirova i cela da bi se u potpunosti uživalo u teksturi i ukusu ovog sira.
Pogledajte i kako da napravite salatu sa buratom ili ukusnu picu sa buratom.
Komentari