/undefined Tikvice su jedno od najukusnijih povrća koje retko propuštamo da jedemo. Pogodne su za kuvanje ukusnog letnjeg jela, ali su takođe jednostavno jedinstvene kada se prže i teško bismo ih mogli odbiti sa našeg jelovnika.
Mnogi stručnjaci preporučuju da se tikvice konzumiraju direktno sa korom, jer je izuzetno bogata vitaminima i mineralima, a ne možemo isključiti ni visok sadržaj kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, natrijuma, gvožđa.
Da biste iskoristili ova veoma važna svojstva tikvica, trebalo bi da izaberete tikvicu sa glatkom zelenom korom. Sa žutom i naboranom korom, tikvica je izgubila supstance važne za naš organizam.
Čuvanje tikvica je takođe veoma važno kako bi duže ostale sveže. Čuvajte ih na suvom, hladnom i tamnom mestu. Frižider je idealan. Mogu se čuvati i u zamrzivaču, ali tada moraju biti prethodno isečene i lagano blanširane.
Možete ih koristiti za salate, čorbe, pohovane tikvice i još mnogo toga. I sve ispadne veoma ukusno.
Da biste pripremili burek od tikvica, jednostavno ih isecite po želji, na primer na kriške širine oko 2 cm, lagano ih propržite. Uvaljajte ih u brašno - jaje - prezle i ponovo propržite. Veoma brzo i veoma ukusno.
Pogledajte i kako pripremiti tikvice na grčki način i saznajte kako se konzerviraju tikvice.
Komentari