Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva pirinač za rižoto?

Kako se kuva pirinač za rižoto?

Kako se kuva pirinač za rižoto?

Rižoto je jedno od najprefinjenijih i najukusnijih jela italijanske kuhinje. Da biste dobili kremastu i aromatičnu teksturu, važno je odabrati pravi pirinač i da ga skuvate koristeći ispravnu tehnologiju.

Dozvolite nam da vam otkrijemo tajnu savršenog pirinča za rižoto.

Izbor pirinča

Za rižoto se koriste posebne sorte pirinča koje sadrže veliku količinu skroba i mogu da apsorbuju tečnost bez gubitka strukture. Najpogodnije sorte su:

- Arborio – najpopularnija sorta, koja daje kremastu konzistenciju.

- Karnaroli – bolje drži oblik i preferiraju je profesionalni kuvari.

- Vialone Nano – sitnije zrnasta sorta, pogodna za lakše rižotoe.

Priprema pirinča

Pre nego što počnete sa kuvanjem, NE perite pirinač! Ovo će ukloniti skrob, koji je ključan za kremastu teksturu rižota.

Zatvaranje pirinča

Počnite tako što ćete propržiti sitno seckani luk na maslacu ili maslinovom ulju. Kada postane providan, dodajte pirinač i kuvajte 1-2 minuta, stalno mešajući. Ovo će omogućiti zrnu da se obloži masnoćom i sprečiće njihovo raspadanje tokom kuvanja.

Dodavanje tečnosti

Dodajte oko 100 ml belog vina i ostavite da alkohol ispari.

Zatim postepeno sipajte vrući bujon (pileći, od povrća ili riblji), jednu kutlaču po jednu, stalno mešajući.

Kada pirinač upije tečnost, dodajte novu porciju bujona. Ovaj proces traje oko 18-20 minuta.

Završni dodir

Kada pirinač dostigne kremastu, ali blago al dente teksturu:

Sklonite lonac sa vatre.

Dodajte rendani parmezan, malo maslaca i dobro promešajte.

Ostavite rižoto da odstoji 2-3 minuta pre serviranja.

Kuvanje savršenog rižota zahteva strpljenje i pažnju posvećenu detaljima. Izbor pravog pirinča, način kuvanja i završni detalji čine razliku između običnog jela i pravog kulinarskog remek-dela.

Probajte i uživajte u bogatom ukusu i kremastoj teksturi domaćeg rižota!

Saznajte više o idealnim začinima za rižoto, kao i o kako se priprema klasični rižoto.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni