Bonapeti.rs»Saveti»Kako da vaš kolač bude šaren?

Kako da vaš kolač bude šaren?

Kako da vaš kolač bude šaren?

Kolač je jedan od najomiljenijih i najsvestranijih deserta koji se nalazi na meniju svake porodice.

Osim što se lako priprema i prilagođava svim ukusima, savršen je za sve prilike – od jednostavne popodnevne kafe do svečanog porodičnog okupljanja.

Iako je tradicionalni kolač jednobojan, postoji mnogo načina da ga pretvorite u pravo umetničko delo tako što ćete ga učiniti šarenim.

Evo kako da vaš kolač bude šaren

Priprema osnovne smese

Da bismo počeli da pravimo šareni kolač, prvo treba da pripremimo osnovu. Tradicionalno se sastoji od brašna, šećera, jaja, mleka i istopljenog maslaca. Pored ovih osnovnih sastojaka, možemo dodati i ukuse poput vanile ili kore od limuna, što će kolaču dati dodatnu svežinu. Važno je da je smesa dobro izmešana i homogena, jer svaka neravnomernost može dovesti do neravnomerno raspoređene boje u finalnom proizvodu.

Boje koje ćemo koristiti

Najvažniji deo ovog projekta je izbor boja.Da bismo kolač učinili šarenim, možemo koristiti prehrambene boje. Mogu biti u različitim bojama - od osnovnih poput crvene, žute i plave do neobičnijih poput ljubičaste, narandžaste ili ružičaste. Još jedna klasična opcija je kakao, koji daje karakterističnu tamnu boju. Prilikom izbora sredstva za bojenje, dobro je zaustaviti se na kvalitetnim proizvodima koji ne menjaju ukus kolača. Možete koristiti tečna ili praškasta sredstva za bojenje, koja se lako nalaze u prodavnicama za pripremu slatkih poslastica.

Metode za stvaranje šarenog efekta

Sada kada imamo osnovnu smesu i boje, vreme je da počnemo sa najvažnijom fazom - kako stvoriti šareni izgled. Postoji nekoliko načina da se postigne ovaj efekat, a svaki nudi jedinstvene vizuelne rezultate.

Metod 1: Obojeni slojevi

Ovo je jedna od najpopularnijih i najlakših metoda za stvaranje šarenog kolača. Prvo, osnovnu smesu podelimo u odvojene posude, dodajući u svaku različitu boju za hranu ili kakao. Zatim, naizmenično menjamo boje, stavljajući svaku smesu u posudu, prelivajući je preko prethodne. Da biste dobili dobro oblikovane slojeve, važno je pažljivo sipati i ne mešati obojene smese jednu sa drugom. Možete koristiti kašiku ili šolju da biste to uradili sa maksimalnom pažnjom.

Metod 2: Mermerni efekat

Ako želite ne samo da učinite kolač šarenim, već i da dodate zanimljiv mermerni efekat, ovaj metod je idealan. Kada pripremite osnovnu smesu i boju za hranu, uzmite nekoliko kašika svake boje i stavite ih na osnovnu smesu u plehu za pečenje. Zatim, koristeći čačkalicu ili viljušku, napravite nekoliko vrtložnih pokreta da biste pomešali boje i dobili mermerni efekat. Što više vrtložite, boja će se više stapati, ali pazite da ne preterate, jer rezultat može postati nejasan.

Metod 3: Stil „Tačke“ ili „Spirale“

Ako više volite zanimljivije oblike, možete se kladiti na postavljanje malih kuglica ili spirala različitih boja u testo. Da biste to uradili, koristeći malu kašiku ili kesu za poslastičarstvo, rasporedite male količine obojene smese u različitim delovima pleha, ne zaboravite da ostavite malo prostora između njih. Ovo će rezultirati lepim obojenim mrljama u testu, koje će biti vidljive kada se kolač ispeče i iseče.

Pogledajte takođe zašto kolač ne narasta, kao i zašto kolač puca u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni